Érdi Mári a Balaton 16 éves vitorlázó amazonja

Párját ritkító tehetség a 2013-as év legjobb magyar vitorlázó hölgye, a 16 éves Érdi Mária, szeretteinek Mári.

Ch. Gáll András
2014. 04. 12. 3:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még nem is volt 16 éves, amikor elnyerte Az év magyar női vitorlázója címet – igaz, akkor már a tarsolyában volt egy világbajnoki arany- és egy Eb-ezüstérem. Mindezt úgy, hogy csak másfél évvel korábban kezdett el versenyszerűen vitorlázni. Érdi Mária – szüleinek, négy testvérének és a honi vitorlástársadalomnak csak Mári – igazi őstehetség. Persze akinek az eddigi tizenhat éve Tihany és Füred között zajlott, inkább a vízen, mint a parton, attól talán nem is annyira meglepő mindez.

Mári nyolc nap múlva már újból világbajnokságra utazik, Észak-Itáliába, a Garda-tóra, ahol hajóosztálya, a Byte CII ifjúsági vb-je kezdődik április 22-én. És ahol ő az egyik legnagyobb esélyes örök vetélytársa, a holland Odille van Aanholt mellett, akit Newportban maga mögé utasított.

„Dobogóra szeretnék kerülni a Garda-tónál s majd a nyáron a nancsingi ifjúsági olimpián is. Nagyon keményen készülök az edzőmmel, Eszes Tamással, aki az atlantai és a sydneyi olimpián képviselte a magyar színeket” – mondta lapunknak Érdi Mári, a Yacht Club Budapest versenyzője, aki ugyan balatonfüredi lakos, de a fővárosi Csanádi Árpád Gimnázium magántanulója.

Edzője szerint Mári a tehetség és a kitartás ritka kombinációja, ráadásul fejben is nagyon „ott van”, szóval minden adottsága megvan ahhoz, hogy nagy versenyző legyen.

„Édesapám vitt le először a vitorlástelepre, mind az öten – négyen vagyunk lányok meg egy fiú – megpróbálkoztunk a vitorlázással, de csak én ragadtam meg, a testvéreim lemorzsolódtak. Engem viszont ki sem lehetne ráncigálni a Balatonból” – mondta a 2013-as év legjobb hazai vitorlázó hölgye, aki már felnőttvilágkupa-futamon is győzött, ami egy 16 éves lánytól hihetetlen bravúr.

Mári visszafogottan készül a nancsingi ifjúsági olimpiára, s bár az aranyéremre is esélyes, nem ragadtatja el magát.

„Az első hat közé szeretnék kerülni, ez a célom, aztán majd meglátjuk, azon belül hol végzek. A nancsingi tóról, ahol a versenyt rendezik, azt mondják, meglehetősen szélcsendes övezet, s ez a nálam könnyebb holland lánynak kedvez. Newportban, az Atlanti-óceánon, az erős szélben viszont számomra voltak megfelelőek a körülmények” – mondta Mári, akiről persze ne higgyük, hogy drabális alkatú, hiszen a 175 centijéhez 63 kilós, csinos, szőke hölgy.

Akinek persze olimpiai álmai is vannak, az „igazi”, nem az ifjúsági játékokkal kapcsolatosak.
„A 2016-os riói olimpiai még aligha az én versenyem lesz, edzőm is azt mondja, nekem 2020-ra, Tokióra kell készülnöm, ahol 22 évesen már lehet esélyem a rutinosabb, erősebb riválisokkal szemben. Persze akkor sem leszek szomorú, ha már Rióba is eljutok, persze a felnőttek hajójával, a Laserrel. De egyelőre a Garda-tó és a vb jár az eszemben.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.