Hihetetlen dolog történt Risztov Évával

Hiába győzött 10 kilométeren Risztov Éva a nyíltvízi úszók első Európa Kupa-fordulójában, a célba érkezés után kizárták.

2014. 04. 25. 17:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gellért Gábor, a szakág szövetségi kapitánya a helyszínről küldött pénteki beszámolójában tudatta, hogy miután a 2012-es ötkarikás aranyérmes két testhossznyi előnnyel a mezőny előtt ért célba, egy perccel később a rendezők azt közölték, hogy diszkvalifikálták, mert szabálytalankodott egyik ellenfelével, akit szintén kizártak. A magyarok óvtak a nemzetközi szövetségnél, mivel – szögezte le a szakvezető – nyilvánvalóan bírói tévedés történt.

„Risztov végig vezette a versenyt, és a közelében nem volt senki az utolsó 700 méteren, míg a bírók azt állították, a cél előtt 150 méterrel történt a verekedés, ami lehetetlen, mert akkor már 2-3 testhossz előnyre tett szert” – szögezte le Gellért Gábor, hozzátéve, hogy az óvást nem fogadták el a nemzetközi szövetség képviselői, jóllehet a kizárásra adott magyarázatukat sem felvételekkel, sem tanúkkal bizonyítani nem tudták. A magyarok szerint a bírók összekeverték a karokra festett rajtszámokat, így Risztovot tévedésből zárták ki.

nők:
6.Sibalin Flóra 2:00:31 ó
...8. Szilágyi Nikolett 2:00:34

férfiak:
6. Papp Márk 1:51:20 ó
...14. Novoszáth Tamás 1:53:34
15. Kiss Attila 1:53:37

„Ha nyert Évi hivatalosan, ha nem, az a legfontosabb, hogy gyorsan úszott, elsőként ért a célba, és ez rendkívül biztató – reagált itthonról a fejleményekre Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, majd így folytatta: – Mint sokakban, bennem is munkált a félsz, képes lesz-e az olimpiai bajnok hasonló produkcióval előrukkolni, mint 2012-ben, tudja-e tartósítani azt a formát, amely Londonban és más versenyeken is sikert hozott a számára.”

Az a tény, hogy elsőként haladt át a célvonalon, azt mutatja, továbbra is a szakág egyik legjobbja – szögezte le a MÚSZ első embere, aki még hozzáfűzte: „Nem lebecsülve az Európa Kupát, számunkra az a legfontosabb, hogy a jövőben Európa-bajnokságon, világbajnokságon, az olimpián legyen újfent a legjobb – a mostani versenynek pontosan az az üzenete, alaptalan az az aggodalom, hogy már nem lesz képes hasonló intenzitással készülni, mint az olimpia előtt.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.