Hóhérból a legidősebb világbajnok Földönkívüli

Bernard Hopkins legyőzte Bejbut Sumenovot, s történelmet írt a ringben 49 évesen egyesítve vb-címeket.

Deák Zsigmond
2014. 04. 20. 10:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem Sumenov lesz az, aki megállít – jósolta mérkőzésük előtt Bernard Hopkins, s ebben a korban, közel az ötvenhez (hiszen január 15-én ünnepelte 49. születésnapját) már elég bölcs ahhoz az ember, hogy általában igaza legyen. Főképp, ha nem is ember, hanem Földönkívüli. Az amerikai veterán klasszis ugyanis az 1988-ban, bő negyedszázada kezdett profi karrierje eredeti becenevét, a Hóhért (The Executioner) pár éve a The Alienre cserélte, jelezve egyedi képességeit.

Ténykérdés, ebben az „élemedett” korban nincs, és sosem volt nála jobb ökölvívó a sportág történetében, ami a Bejbut Sumenov elleni címegyesítő derbin is bebizonyosodott. A harminc éves, 14-2-es mérlegű kazah bunyóst ugyan nehezen lehetne a félnehézsúly szűk elitjébe sorolni, de – részben kiváló menedzselésének köszönhetően –mégiscsak a WBA szervezet szuperbajnoka volt, legutóbb decemberben szűk három menet alatt megsemmisítette veretlen felvidéki nemzettársunkat, Kovács „Tommy Kid” Tamást.

Aki persze Hopkinshoz képest tényleg kölyök. Az IBF trónján ülő színes bőrű kiválóság a washingtoni DC Armoryben megmutatta Sumenovnak, milyen egy igazán komoly rivális. Másodszándékú kontrabunyójával sorra nyerte a meneteket, s ha a közönségnek nem is mindig tetszett a taktikázás, a hatékonyságát senki sem vitathatta. Azért az  „öreg” a 11. menetben a földre is küldte egy jobbossal a folyamatosan, de feleslegesen előre gyalogló kazahot. A vége egyértelműnek tűnt, a pontozók közül Jerry Roth és Dave Moretti így is látta (kétszer 116-111 Hopkinsnak), Gustavo Padilla viszont enyhén szólva érthetetlen módon 114-113-ra Sumenovot hozta ki győztesnek. Ezt a televíziós kommentárok minden idők legrosszabb döntésének aposztrofálták... A profi bokszot ismerők azért tudják, itt előfordul hasonló, ha megfelelő a „háttérmunka”, maradjunk annyiban, Padilla úrnak lehet, hogy megérte, de most hosszú hónapokra el kellene tiltani.

Hopkins mindenesetre a hivatásos ökölvívás történetének legidősebb egyesített, s egyben komoly szervezetnél legidősebb világbajnoka lett, 20. félnehézsúlyú címvédését produkálva, mérlegét 55-6-2-re javítva. Állítólag édesanyjának megígérte, hogy ötven fölött már nem bokszol, formáját látva sajnálkozhatunk, hogy jövő januárig már csak egy. legfeljebb két meccs fér bele.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.