Matthäus állhat José Gomes kifakadása mögött

José Gomes internetes bejegyzése óta a magyar futballkedvelők azt találgatják, kire gondolhatott a szakember.

Tuser Krisztián
2014. 04. 14. 14:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar labdarúgó-bajnokság 24. fordulójában a Videoton hazai pályán döntetlent játszott a kiesés elől menekülő Lombard Pápával. A mérkőzést követő sajtótájékoztatón José Gomes elmondta véleményét a meccsről, majd éles fordulattal nekiment a játékvezetőknek. A Vidi edzője hangsúlyozta: „Kifogásnak tűnhet, hogy a bírókról beszélek. Nem én vagyok a Videoton. Én a Videoton edzője vagyok. És a játékvezetőknek, a szövetségnek és valamennyi döntéshozónak tisztelnie kell a Videotont, mert rengeteget dolgozunk (...), ez nem a Fehérvár-projekt, ez a magyar projekt. Magyarországot képviselhetnénk Európában. Szükségünk van a tiszteletre, tiszteletet követelünk.”

A bírói teljesítmény kapcsán felidézte, az MTK ellen vívott csata során Kassai Viktor fújta a sípot, aki hibát hibára halmozott. Ez elfogadhatatlan, húzta alá Gomes a sajtótájékoztatón, majd hozzátette: rengeteget dolgoznak (a sikerekért – a szerk.). „Önök meg azt mondják, hogy ez az edző már megint a bírókról beszél, de nem erről van szó. Nézzék meg a felvételeket, és mondják el, ha nincs igazam. Köszönöm” – kiabálta Gomes, majd távozott a sajtótájékoztatóról. Puhl Sándor, a Sport TV Harmadik félidő című műsorában Gomes szavaira reagálva annyit mondott: „minden játékvezető nevében kikérjük magunknak”.

A sajtótájékoztatót követően a portugál szakember saját honlapján olvasható írásában azt fejtegette, hogy egy bizonyos kör a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitányát szeretné a Videoton kispadján látni. Az első verzió szerint Gomes Egervári Sándorra utalt, majd átfogalmazták a bejegyzést, ami már egy új – Egervári nélküli – verziót vázolt fel. Ennek alapján négy név maradt a kalapban: Erwin Koeman, Várhidi Péter, Gellei Imre, Lothar Matthäus.

Egervári Sándor, a Nemzeti Sport hétfői számában reagált Gomes bejegyzésére: „Úgy látom, a Videoton vezetősége kitart edzője mellett, akivel amúgy remeg a kapcsolatom, ellentétben elődjével. Azt hiszem, José Gomes rossz információkat kap, ezért mondhatott ilyeneket.” Az egykoron a Puskás Akadémia szakmai irányításával megbízott Gellei Imrét és az újpestiekkel 1998-ban bajnoki címet szerző Várhidi Pétert kizárhatjuk. Várhidi a Harmadik félidőben kategorikusan tagadta, hogy róla lenne szó.

Erwin Koeman szóba jöhet, hiszen neki a szezon végén lejár a szerződése a holland RKC Waalwijk csapatánál, amit az egykori szövetségi kapitány nem fog meghosszabbítani.

Egy fontos tényező mellett azonban nem szabad elmenni. A Bors értesülései szerint a Garancsi István vezette befektetői csoport tagjai nyáron távozhatnak és Dunaújvárosba költöznek. A Videoton azonban nem marad támogató nélkül, ugyanis a kecskeméti gyárral rendelkező Mercedes érkezhet.

Az közismert, hogy a német támogatók-tulajdonosok szeretnek német szakembereket alkalmazni, így pedig adja magát, hogy Lothar Matthäusra gondolhatott Gomes. A Vidi és Matthäus kapcsolata nem újkeletű. Évekkel ezelőtt már majdnem egymás tenyerébe csaptak a felek. A Bayern München legendája járt Székesfehérváron és a Puskás Akadémián, megnézte a csapatot, tájékozódott a körülményekről, aztán a Videoton vezetői más szakemberre bízták az együttes irányítását. Matthäusnak három éve nincs csapata, rengeteg szabadidővel rendelkezik és gyakran tartózkodik Budapesten.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.