Nagy László szerint másodperceken múlhat a sorsuk

A Veszprém ötödször rugaszkodik neki a Final Fournak, de idén remélhetőleg viszi a magasságot

Ch. Gáll András
2014. 04. 19. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biztató kiindulási alap, hogy a veszprémiek végzetét eddig kizárólag német és spanyol riválisok jelentették, és az idei vetélytárs a PSG Handball francia (16.30, Digisport 1). Legalábbis a székhelyét tekintve, mert a katari multimilliárdos pénzéből összevásárolt kisebb világválogatottban – ahol Császár Gábor egyelőre epizód szerepeket kap – Abalo és Narcisse mellett ott parádézik a dán Mikkel Hansen, a spanyol Garcia Robledo, a horvát Vori, valamint Kopljar, és még sokan mások. Ha pedig ez így nem lenne elég, két további horvát sporttárstól is lehet okunk tartani: Matija Gubica és Boris Milosevic játékvezetőktől. Tőlük, mint már megírtuk azért, mert a Croatia Zagreb a Veszprémet okolja kieséséért. Pedig csupán annyi történt, hogy az utolsó csoportkörben a már biztos első MKB-MVM hervatag játékkal 26-22-es vereséget szenvedett Ukrajnában, és a Zaporizzsja e két ponttal került a Croatia elé.

Természetesen ettől még minden okunk megvan abban bízni, hogy korrekt körülmények között, a két csapat valódi ereje dönt, de a PSG így is kitüntetett figyelmet érdemel. Részben azért is, mert eddig eléggé „köhögött” a BL-szezonja. Csoportjából másodikként jutott tovább, de mindkétszer simán kikapott a Barcelonától, és két szkopjei túrájáról is csupán egy pontot vitt haza, a nyolcaddöntőben pedig előbb 30-28-ra alulmaradt Velenjében, majd a hazai visszavágó első félidejében is csak 17-17-re futotta tőle. Innentől viszont kijátszotta igazi képességeit, és 17-8-as második játékrésszel 34-25-re tarolt. Nem véletlenül fogalmazott úgy Nagy László, a Barcelonából hazaszerződött, és katalán színekben már BL-t nyert klasszis átlövő a franciákkal kapcsolatban: „Biztos, hogy egyszer kijön nekik is a lépés, csak reméljük, nem ellenünk.” Bizony, reméljük, mert Nagy mást is mondott, érdeklődésünkre kijelentette: „Bízom benne, hogy amit tavaly elvett tőlünk a sors, azt most visszaadja. Ha mindez öt másodpercen múlik, akkor azt az alkalmat kell felismernünk és megragadnunk. Ingyen már nem adnak semmit.” E vélemény olvasata pedig az, hogy egy esztendeje, ugyancsak a negyeddöntő első felvonásán, idegenben a Veszprém ötven percen át parádézott és 27-21-re vezetett az akkori címvédő Kiel otthonában, ám végül 32-31-re kikapott, majd saját csarnokában is alulmaradt 29-28-ra. Általános vélekedés szerint az oda-visszavágó 120 percéből 110-ben felülmúlta ellenfelét, „csupán” a meghatározó tíz percet bukta el.
Ezért idén 120 percen át kell uralni a párharcot, mert akár a 119 is kevés lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.