Ribéryt ki kell húzni a gödörből

Guardiola és Robben szerint is az a Real elleni Bayern-győzelem kulcsa, hogy a gyengélkedő franciába életet kell lehelni.

2014. 04. 29. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első mérkőzés kétségtelenül a Real Madrid számára alakult kedvezően. Sztárjai közül a két legfényesebb, Cristiano Ronaldo és Gareth Bale sem volt egészséges – egymást váltották, így ketten együtt játszottak egy teljes meccset –, mégis 1-0-ra győzött. Ebből kiindulva Carlo Ancelotti nyugodtan kalkulálhat úgy, Münchenben miért ne találnának be legalább egyszer? Az az egy gól pedig akár továbbjutást is érhet, hiszen a Bayernnek akkor már hármat kellene rúgni.

Megjegyezzük, különben is. A címvédő nem rendezkedhet be 1-0-s, de még 2-0-s győzelemre sem, mert ha kap egy gólt, máris kiesik. Háromszor kellene bevenni Iker Casillas kapuját ahhoz, hogy a müncheniek biztosra mehessenek. Arjen Robben szavaiból az derül ki, hogy erre készülnek: „Hazai pályán három gólt rúgtunk a Manchester Unitednek, tavaly négyet a Barcelonának, most is önbizalommal telve kell játszanunk.”

Robben alapvetően két dologra építve bízik a Bayern sikerében. Egyrészt az Allianz Arena a Real számára pokollá fog átváltozni, másrészt Franck Ribéry újra formába lendül.

A francia csatárt talán éppen frusztrálja, hogy az Aranylabda-szavazást már elvesztette Ronaldóval szemben. Hetek óta nem megy neki a játék. „Ribéry tudja, hogy a csapat bízik benne. Ő akkor is jó teljesítményre képes, ha éppen rossz napja van” – mondta róla Robben; olykor még a legnagyobbak is támogatásra szorulnak.

Pep Guardiola is igyekszik lelket önteni Ribérybe. A német szakportálon, a Kickeren látható egy kép, amelyen Guardiola edzés után térdelőülésben úgy magyaráz és gesztikulál a francia támadónak, mint egy utánpótlásedző a ziccert hibázó, s emiatt sírva fakadó kisgyereknek. „Franck Ribéry nagyon fontos a számunkra. Néha arra van szüksége, hogy dühös legyen, megvan benne az elszántság, tudom, hogy kedden nagyon jól fog játszani.”

Szükség is lesz rá, mert a Real Madrid is ki akarja használni, hogy a világ leggólerősebb támadótriójával áll fel. „Nem csak védekezni megyünk Münchenbe, gólt akarunk szerezni” – jelentette ki magabiztosan, de nem öntelten Carlo Ancelotti, ugyanis így folytatta: „Nem vagyunk olyan ostobák, hogy elhiggyük, már eldőlt a párharc. Az 1-0  előny, de nem ledolgozhatatlan előny. Az első mérkőzés elején nagyon félénken futballoztunk, ezt még egyszer nem tehetjük.”

Ancelotti nem titkolódzik, s be is vallotta, a taktikának nem tulajdonít óriási jelentőséget. „Igen, igaz, hogy az atletikus képességek alapján a legmagasabb kategóriába tartozik a csapatunk. Erre kell építenünk, s mentálisan kell tökéletes állapotba hozni a játékosokat. A taktikának nem tulajdonítok akkora jelentőséget. Nem az dönt, hogy 4-4-2 vagy 4-3-3 a felállás, hanem hogy azt milyen tartalommal tölti meg a csapat. Nem számítok nagy különbségre az első mérkőzéshez képest, hiszen mindkét csapatnak megvan a maga felfogása. Mi is szeretünk támadni, talán az a különbség, hogy én jobban szeretem a gyors támadásépítést” – jegyezte meg Ancelotti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.