Röpködő euróezrek, színpadon a bundabotrány

Újabb bundaügy tárgyalása kezdődik kedden a Fővárosi Törvényszéken.

BuL
2014. 04. 14. 7:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyészség szerint K. Zoltán, L. Mátyás és K. Zsolt labdarúgókkal állapodott meg 12 mérkőzés manipulálásáról, majd fogadóirodáknál ismeretlen összegekkel fogadott az elcsalt mérkőzésekre. Ha a mérkőzés nem a megbeszéltek szerint alakult, vagy nem fogadtak, akkor a labdarúgók visszafizették a vesztegetési pénzt megbízóiknak.

Az egyik vádpont szerint K. Ferenc, egy labdarúgócsapat tulajdonosa azért ígért jogtalan előnyt, hogy csapata ne essen ki a bajnokságból.

A nemzetközi bundabotrány kapcsán 2013 májusában a magyar ügyészség összesen 45 fő ellen emelt vádat négy különböző vádirat alapján, ezek közül eddig kettő tárgyalása kezdődött el.

A tavaly szeptemberben K. Zoltán és több társa ellen indult büntetőperben főként a REAC csapatához köthető cselekményeket vizsgálja a bíróság.

Idén januárban elkezdődött egy másik, milliárdos nagyságrendű sportfogadási csalássorozat ügyében is a büntetőper a törvényszéken egy – a hírek szerint hazájában fogvatartott – szingapúri állampolgár és 11 magyar társa – köztük K. Zoltán és L. Mátyás – ellen. Abban az ügyben a vád szerint a szingapúri férfi több kontinensen működtetett bűnszervezetet és az egyes földrajzi régiókat rábízta „alvezéreire”, a magyarországi szálakat tartotta kézben K. Zoltán és L. Mátyás. Az ügyészség szerint a vádlottak nemcsak magyar, de egy olasz élvonalbeli – Lecce–Lazio – meccset is elcsaltak több százezer eurós vesztegetési pénzért, több millió eurós fogadási összeggel, és finn csapatoknál is próbálkoztak. Annak az ügynek a vádlottjai között van három játékvezető is, a manipulált meccsek között pedig voltak nemzetközi utánpótlás és barátságos felnőtt válogatott mérkőzések is.

A harmadik vádirat ügyében kedden kezdődik a tárgyalás a törvényszéken K. Zoltán és 20 társa ellen, a negyedik ügyben pedig várhatóan a közeljövőben.

A nemzetközi bundabotrány kapcsán német, finn és olasz hatóságok is indítottak eljárásokat.

Andreas Bachmann bochumi ügyész korábban egy sajtótájékoztatón elmondta: 425 játékost, játékvezetőt és egyéb tisztségviselőt vesztegettek meg 380 meccsel kapcsolatban. A legtöbb gyanúsított Németországban van, a bűnszervezet legalább 8,5 millió eurós hasznot tehetett zsebre és 2,1 millió euró kenőpénzt fizetett ki. A megbundázott mérkőzések között volt az élvonalbeli bajnokik mellett világbajnoki és Európa-bajnoki selejtező, valamint két Bajnokok Ligája-meccs is. Friedhelm Althans, a bochumi rendőrség főfelügyelője szerint mindez valószínűleg csak a jéghegy csúcsa.

Kutasi Róbert, a REAC klubigazgatója 2012 márciusában azt követően lett öngyilkos, hogy klubja több labdarúgóját őrizetbe vették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.