Német bombázó és spanyol meglepetés Győrben

Katarina Bulatovics helyére a szintén világklasszis Susann Müllert igazolta le a BL-győztes Győr.

Ch. Gáll András
2014. 05. 22. 9:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2012-es szerbiai Európa-bajnokságon Katarina Bulatovicsot koronázták gólkirálynővé. A montenegrói jobbátlövő 2013 nyarától a Győr játékosa lett. Egy év elteltével azonban távozik, és helyére, posztjára érkezik Susann Müller, a 2013-as, ugyancsak szerbiai vb gólkirálynője. Aki egyrészt négy évvel fiatalabb délszláv elődjénél, másrészt kreatívabb is nála, nem a „hármat lépek, felugrom, visszahúzott alsót lövök” típus.

A sportágat követő hazai nézők erről, ha korábban nem, tavaly decemberben győződhettek meg, hiszen a szerbiai vb újvidéki csoportmeccsén Müller 13 gólt helyezett el a magyar kapu különféle sarkaiban. Még csak azt sem mondhatjuk, hogy magához képest kiugró teljesítményt nyújtott, hiszen pár nappal korábban 11 góllal szórta meg a románokat, tehát akár fel is készülhettünk volna ellene. Ám ez az ő esetében nem csupán szándék kérdése.

A 186 centiméter magas, még az egykori NDK-ban született balkezes lövőt már 2003-ban elkötelezte a HC Leipzig, amelynek felnőtt keretét 2006 és 2010 között erősítette. Innentől aztán évente klubot váltva a dán Aarhusban, Randersben és a szlovén Krim Ljubljanában tűnt fel, ahonnan tavaly visszatért Lipcsébe. E kissé kacskaringós pálya a válogatottban egyenesen haladt: 2007 októberében, tehát még jóval innen a húszon debütált a nemzeti együttesben, amellyel pár hónappal később a franciaországi vb-n bronzérmet nyert, de ehhez akkor még csak két góllal járult hozzá. A 2009-es, kínai vb-n már 34 találatig jutott, a 2011-es viadalt sérülése miatt kihagyta, a 2013-ason aztán meg sem állt 62 gólig, és – mint említettük – a gólkirálynői címig. Beválasztották a világbajnokság All Star-csapatába is, mostantól pedig klubszinten is megadatik neki a kiugrási lehetőség a német, dán és szlovén bajnoki címek után. Ezt ő maga is így gondolja, a sajtótájékoztatón e szavakkal tartott székfoglalót: „Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a következő szezontól a Győr játékosa lehetek. A jól sikerült világbajnokság után volt több megkeresésem is, de egyértelmű volt számomra a választás. Büszke vagyok rá, hogy az ETO-ban a világ legjobb játékosaival fogok együtt játszani. Természetesen az én célom is az, hogy BL-t nyerjek, de személyes célom a fejlődés is. Szeretnék a saját posztomon a világ legjobb játékosává válni, és úgy érzem, ehhez mind az itteni közeg, mind Ambros nagy segítségemre lesz.”

No meg a társak is. Az ETO persze nem éri be erősítésként egy „szimpla” vb-gólkirálynővel; a csütörtöki sajtótájékoztatón bejelentették, hogy megszerezték az átlövő orosz Anna Szent és a spanyol irányító Macarena Aguilart is. Előbbi papírforma, már mi is megírtuk korábban, utóbbi azonban meglepetés. Azt pedig még ne találgassuk, összefügghet-e Görbicz Anita családalapítási terveivel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.