Risztov infúzión, fertőztek a balatoni haltetemek

A fél magyar úszósport kórházban a magyar úszás napja fesztivál után, Risztov Éva, Gyurta Gergely infúzión.

Ch. Gáll András
2014. 06. 23. 7:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Messziről nézve szenzációsan sikerült a második alkalommal megrendezett magyar úszás napja szombaton, Balatonfüreden, hiszen a nyílt vízi Európa-kupa 10 km-es versenyét a férfiaknál Gyurta Gergely nyerte meg, a nőknél pedig az olimpiai bajnok Risztov Éva a második, Olasz Anna a harmadik helyen végzett. Látványos volt „A jövő bajnoka” program háromszáz csemetéjének 2021 méteres úszása is, más kérdés, hogy már akkor sokakat irritált, hogy 22-23 fokos Balatonról szóltak a hivatalos jelentések, s ideális körülményekről, akik pedig belevetették magukat a habokba, s az egészségüket tették kockára, azok érezték és pontosan tudták, hogy a kétnapos hidegfront hatására legfeljebb 19-20 fokos volt a víz.

De szombaton még nem tudtuk, hogy a feketeleves csak ezután következik. Vasárnap délután pillanatonként kerültek fel a közösségi hálóra a posztok arról, hogy Risztov Éva és Gyurta Gergely a debreceni, illetve a László-kórházban fekszik, infúzióra kötve, súlyos fertőzéssel. A „háromszázak” közül gyakorlatilag valamennyien ágynak dőltek, súlyos lázas, hasmenéses, hányásos tünetekkel, a hétfő reggeli edzést mindenhol le kellett fújni, mert nem volt, aki vízbe szálljon.

Kiderült, szinte mindenki valamiféle fertőzéssel, ami az első hírek szerint kalici- vagy rotavírus lehet. Tény, hogy a Balatonban már egy hete tapasztalható volt a tömeges gardapusztulás, szombaton többen angolnatetemeket is láttak lebegni a Füredi-öböl vízében, megint más hírforrások arról szólnak, hogy a Balatonba ömlő kommunális szennyvíz Füred térségében nem megfelelően tisztított, s baktériumokat tartalmaz.

Akárhogy is, tucatjával kerültek kórházba vasárnap este a fiatal és kevésbé fiatal úszók, valamennyien lázas, hányásos, hasmenéses tünetekkel. S hétfő délelőttre az is kiderült, hogy a két lengyel sztár, a női verseny győztese, Nathalia Charlos és a férfiaknál másodiknak célba érkező Mateusz Szawrymowicz is megbetegedett.

A fertőzés a jelek szerint nem ismer határokat.

MÚSZ-közlemény

 

A Magyar Úszó Szövetséghez számos jelzés érkezett, hogy Balatonfüreden, június 21-én többen fertőzést kaptak a tóban úszók közül. Az érintettek ellátása folyamatban van, a MÚSZ valamennyiüknek mielőbbi felépülést kíván.

 

A MÚSZ ezúton jelzi, hogy az Európai Úszószövetség (LEN) és a sportág honi szabályainak megfelelően az esemény megrendezése előtt két alkalommal – egy héttel a rajt előtt, illetve a verseny előtti időszakban – megvizsgáltatta a víz minőségét. A Veszprém megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve kémiai, toxikológiai és laboratóriumi osztálya (korábban ÁNTSZ) által írásban megküldött, mindkét vizsgálati eredmény szerint a víz minősége teljes mértékben alkalmas volt a verseny lebonyolítására.

 

A fentiek ellenére a Magyar Úszó Szövetség sajnálattal veszi tudomásul a történteket, és az illetékeseknél megteszi a szükséges lépéseket, melyek eredményéről tájékoztatja a közvéleményt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.