Kozma rekordja pezsdítette fel az álmos reggelt

Este éremeső várható, akár hat medáliát is szerezhetünk a berlini Velodromban, az úszó-Európa-bajnokságon.

Ch. Gáll András (Berlin)
2014. 08. 21. 10:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kozma Dominikkel élmény egy légtérben tartózkodni, vélhetően akkor is, ha nem úszik, hanem, mondjuk, egy kocsmaasztalnál adomázik – ezt még nem próbáltuk, az se biztos, hogy a 23 éves gyorsúszó jár kocsmába –, de ha úszik, és utána nyilatkozik, akkor az élmény élvezeti értéke a sokszorosára emelkedik. A Dominátor ugyanis a magyar úszósport showmanje. (Ha Dominik Haseket, a valaha volt legnagyobb hokikapust elnevezhették Dominátornak, akkor miért is ne hívhatnák Kozmát is ugyanúgy, elvégre, ha így folytatja, dominálni fogja a sprinttávokat.)

Kozma showman a parton és a medencében is

Showman, a szó legjobb, legnemesebb értelmében. Amint leúszta a versenyét, és jó eredményt ért el – itt, Berlinben eddig kizárólag jól úszott, sorra döntötte az egyéni csúcsokat –, fülig érő szájjal robban be a vegyes zónába, és elkezdi ontani magából az aranyköpéseket. (Fájdalom, ezek egy része nyomtatásban nem idézhető, de még a jóval szabadabb világhálón sem nagyon ) Egyik szállóigévé nemesült bon mot-ja a következő: „Most adtunk a tejsavnak!” Ez irodalmi magyarra fordítva körülbelül annyit tesz, hogy besavasodtak az izmok, annyira meghajtotta magát.

Kozma szerencsére csütörtökön is úszott, ráadásul olyan gyorsan, mint korábban még sohasem. Sem ő, sem más magyar. Ne kerülgessük a forró kását: a Kőbánya SC sprintere 100 m gyorson 48.86 másodpercre javította saját, 49.12-es, a 2012-es debreceni Eb-n felállított országos csúcsát, és a harmadik legjobb idővel lépett az elődöntőbe. „Ahhoz képest, hogy az úszószemüvegem jobb oldala megtelt vízzel, nem is rossz” – mondta vigyorogva a skóciai Dunfermline-ben született, 192 centis óriás. Aztán még hozzátette: „Zubi (Zubor Attila, az első magyar, aki 50 alatt úszta a távot) mindig azzal jött, hogy én csak 49-es százakra vagyok képes. Na, kíváncsi vagyok, most mit fog mondani!... Egyébként ez az a szám, amiben bármi benne van. Elég egy rossz rajt, és csak 12. leszel – de én úgy megyek neki, hogy arany is lehet belőle. Ha ott tudok lenni a nyolcban, akkor már meg fogom próbálni!”

Képzeljük el, mi lesz majd, ha jól teszi fel a szemüvegét!

Gyurta is finalista

A hölgyek száz méteres pillangóúszásában Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn képviselte színeinket, Hosszú a kilencedik helyen tovább is jutott, Verrasztó 17. lett, de Katka rögtön mondta, hogy nem indul el a középfutamban, és az ekként tizenhatodiknak előlépő Evelyn is közölte, hogy ő sem. Mindketten a 200 m vegyes és a 4×200 m gyorsváltó délutáni döntőjére „gyúrnak”.

Gyurta Gergely a táv feléig vezetett a 800 m gyors előfutamában, utána kissé visszaesett, de a negyedik helyével – amely összesítésben is a negyedik legjobb idő (7:55.34 perc) – simán döntős. Kis Gergő pocsék idővel a mezőny alján végzett. Meg is kérdeztem tőle, érdemes volt-e egyáltalán kijönnie az Eb-re, nem bánta-e meg. „Miért bántam volna meg? Úsztam egy Európa-bajnoki döntőt, most ennyire volt elég a felkészülésem” – rántotta meg a vállát az ajkai úszó. Gyurta úgy véli, 800-on jók az esélyei: – Szerintem itt könnyebb lesz érmet szerezni, mint 1500-on, mindenesetre megpróbálom.

Este zuhoghat az éremeső

Az este nagy magyar show-t ígér. Étvágygerjesztőként 18.00 órakor Kapás Boglárka a 800 m gyorson tör éremre, rögtön utána a 200 m női vegyes jön Hosszú Katinka arany- és Verrasztó Evelyn éremesélyével. A 200 férfi mell döntőjét ezúttal Gyurta Dániel nélkül rendezik, de kíváncsiak vagyunk a két brit és a helyi menő, Marco Koch csatájára. A 100 m női hát döntőjében megint ott van Hosszú Katinka, ugyancsak éremeséllyel, majd jön a 200 m férfi pillangó, amelyben Biczó Bence simán felférhet a dobogóra. Miként Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna és Kapás Boglárka is a 4×200 m-es női gyorsváltó pódiumára. Ez bizony, ha minden összejön, hat érem – még rágondolni is hátborzongató!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.