Mocsai Lajos már nem szövetségi kapitány

A mesteredző megsokasodott teendői miatt távozik posztjáról, sürgősen utód kerestetik.

Ch. Gáll András
2014. 08. 31. 12:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mocsai Lajos az 1980-as évek második felében vb-ezüstig és olimpiai elődöntőbe vezette a férfiválogatottat, 1998 és 2004 közötti női kapitánysága során olimpiai és vb-döntőt vívott, valamint Eb-t nyert a csapata. 2010-től kezdődő második férfi kapitánysága kiemelkedő eredménye a londoni olimpia negyedik helye, de azt se feledjük, hogy a 2011-es és 13-as vb-n is a legjobb nyolc közé jutott az együttes. A jövő januári, katari vb-n viszont bizonnyal nem fog, mert nyerő állásból elbukta a Szlovénia elleni, júniusi pótselejtezőt, így hosszú idő után először marad le világversenyről.

Mocsai azonban a vasárnapi, veszprémi sajtótájékoztatón elhangzott kérdésemre válaszolva határozottan állította, e tény nem befolyásolta az elhatározását, azaz nem a múlt, hanem a jövő miatt döntött így. A mesteredző úgy fogalmazott: „Erkölcsi kötelesség a kézilabda-szövetség és a sportág felé, hogy az ember időben jelezze, ha az életében változás következik be. Különösen most, amikor a magyar válogatott olimpiai kvalifikációja szempontjából sorsdöntő Európa-bajnoki selejtező elé néz. Nagyon korrekt megbeszélés eredményeként jutottunk arra, hogy ez az utolsó időpont, amikor válthatunk. Összesen tizenhat év során 356 mérkőzést töltöttem a magyar válogatott kispadján, mindig is azt vallottam, ha valaki hibázik, addig maradjon a posztján, amíg azt ki nem javítja. A szlovének elleni vb-selejtező nagy csalódás volt, sok hasonlóban nem volt részem, ezt a csapattal nekem kellene korrigálnom, de ezt most nem teszik lehetővé a körülmények. Megpályázom a Testnevelési Egyetem rektori posztját, hatvanévesen az élet megadta számomra ezt a lehetőséget, élnem kell vele.”

Vetési Iván, a szövetség elnöke hasonló hangnemben mondta: ,,Mocsai Lajos jelezte, hogy az utóbbi hetekben, hónapokban megsokasodott teendői miatt nem tudja ellátni a kézilabda-válogatott kapitányi tisztét. Pályázik a Testnevelési Egyetem rektori pozíciójára, a jövőben inkább oktatói tevékenységére kíván koncentrálni. Az elnökség ezt sajnálattal tudomásul vette, megértette. Ugyanakkor arra a tudásra, amelyet az elmúlt évtizedekben felhalmozott, szüksége van a magyar kézilabdának, ezért Mocsai Lajos a magyar válogatottak szakmai igazgatója lesz, és továbbra is ellátja a Nemzeti Kézilabda Akadémia főigazgatói tisztét.”

Arra válaszolva, a gyakorlatban mit jelent majd ez az új titulus, Vetési Iván kijelentette, az eddigi operatív munka helyett mostantól inkább szakmai, tudományos, vezetéselméleti kérdésekben várják, hogy Mocsai segítse az edzőkollégák és az elnökség munkáját.

Akár már azzal, hogy véleményt nyilvánít utódja kérdésében, hiszen október 29-én – hazai pályán, Portugália ellen – rajtol az Eb-kvalifikációs sorozat, addigra tréner kell a válogatott kispadjára. Nem is akármilyen, hiszen a riói olimpia felé valóban ez az utolsó szalmaszál.

A kapitány személyéről egyelőre – érthetően – nemhogy döntés nem született, még nyilvános felvetések sem hangzottak el. Szorult helyzet, mert az idő sürget, de kapkodni tilos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.