Pintér távozik, Dárdai Pál fizetés nélkül kapitány

Sajtótájékoztatót tartottak a szerdai MLSZ-elnökségi döntésről. Dárdai Pál az új kapitány, ingyen vállalta a megbízatást, de csak három meccsre. Pintér Attila tehát távozik.

WL
2014. 09. 18. 9:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összefoglalónkat itt olvashatja.

11.03: Nyilvános lesz-e a Pintér-jelentés, illetve a belgák Double Pass 127 oldalas jelentése? Vági Márton válaszol: – Nincs a Double Passnak 127 oldalas összefoglaló jelentése.

11.01: Az új kapitány kiválasztása után mik a kritériumok? – Nyilván olyan edzőt keresnénk, aki sikeres múlttal rendelkezik, előnyben van az, aki válogatottakat sikerrel vezetett. Az nem kérdés, hogy a szakmai felkészültségének, licenceinek rendben kell lenniük. Egyébként javaslom, ha érdekli önöket, látogassanak el Telkibe, Szalai Lászlóval megmutatjuk, hogyan változott az edzőképzés.

Dárdai Pál Pécsett született 1976-ban, és szülővárosa csapatában kezdte meg labdarúgó-karrierjét is. 1991-ben már NB I-es futballista volt. Itthon játszott a BVSC csapatában is, ahonnan 1997-ben a német Hertha BSC-hez igazolt, melyet 2011-ig szolgált futballistaként. A berlini klub legendájaként tartják számon, ugyanis ő a csapat történetének legtöbb Bundesliga-mérkőzésen pályára lépett játékosa. A magyar válogatott címeres mezét először 1998-ban ölthette magára, majd viselhette 61 alkalommal, ez idő alatt öt gólt szerzett, több mérkőzésen a csapatkapitányi karszalagot is megkapta.

A bukovinai székely származására büszke Dárdai labdarúgói pályafutása befejezése után is a Hertha alkalmazásában maradt, itt edzőként a klub utánpótláscsapatainál ért el jó eredményeket. A legmagasabb edzői képesítést adó PRO-licences tanfolyamot jelenleg Magyarországon végzi.

Dárdai Pál korábban többször is szót emelt a magyar futball szisztematikus megújítása mellett. Ideiglenes szövetségi kapitányi posztját berlini munkája mellett tölti majd be.

A magyar válogatott október 11-én Romániával játszik Bukarestben, október 14-én szintén egy idegenbeli mérkőzés jön, méghozzá a Feröer-szigetek ellen, majd november 14-én Finnország nemzeti csapatát fogadják Dzsudzsákék.

Dárdai Pál a magyar válogatott történetének 51. szövetségi kapitánya.

10.58: Megfordult-e a fejében a lemondás Csányi Sándornak? – Van két évem ezek szerint. Olyan nincs, hogy minden döntés megfelelő – kezdte a válaszadást Csányi. – Lehet, hogy rossz hír egyeseknek, de nem fogok lemondani, és jövőre öt évre választ elnökséget az MLSZ, és ha szükség lesz rám, tovább csinálom.

10.57: Dárdai Pál stábjáról a jövő hét elején jelentenek be részleteket.

10.56: Dárdai Pálnak azon az úton kell járnia, amit Pintér Attila elkezdett – szólt bele Csányi tájékoztatójába az asztalnál ülő Vági Márton MLSZ-főtitkár.

10.49: Öt olyan játékos szerepelt az első tétmeccsen, akik nem voltak összetartáson Pintér Attilánál – húzza alá Csányi Sándor az egyik általa is észlelt problémát. A mérkőzésen sok perc elment passzív játékkal, elemezget tovább. – A cserék sétálgattak az északírek ellen, nem volt harapós a válogatott – teszi hozzá.

10.46: Bár Csányi jelezte, beszél a játékosokkal, kikéri a véleményüket, most bevallja, ezt nem tette meg. – Pintér Attila kemény stílusához nem mindenki szokott hozzá.

10.45: „A magyar labdarúgás számára hozzáadott érték, amit Dárdai még néhány évig kint tölt.”

10.40: Lapunk kérdésére reagálva Csányi Sándor elmondja, Huszti Szabolcs és Szalai Ádám további szerepvállalása Dárdai Pál és a labdarúgók felelősségének függvénye.

10.39: – Az a cél, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra, nem is tűzhetünk ki más célt magunk elé.

10.35: Mik az elvárások Dárdai Páltól? – Nem lesz jó szövetségi kapitány a sajtó szempontjából, mert nyilván alaposabban kíván informálódni. Nem fog most nyilatkozni – mondja Csányi. Nincs elvárás Dárdaival szemben, csak vállalásai lesznek.

10.33: Ingyen dolgozik Dárdai Pál. „Nem mi kértük, hogy ne kérjen pénzt.”

10.31: – Dárdai Pál mellett le mertem volna tenni a voksot hosszabb távra is, de ő most ezt nem vállalta – árulta el kérdésre Csányi Sándor.

10.29: Most jött ki az új FIFA-világranglista, 20 helyet csúsztunk az északír meccs óta, ötvennegyedikek vagyunk.

10.26: Mi lesz Csányi Sándor tanácsadóival? – Gyerekkorom óta érdekel a futball. Több ezer oldalt elolvastam, mielőtt az MLSZ vezetését elvállaltam, próbáltam minél több információhoz jutni. Azóta is megragadom az alkalmat, hogy megfelelő szakemberekkel beszéljek. A héten az egyik este a Chelsea elnöke látogatott Magyarországra, vele arról beszélgettünk, hogyan tudnánk együttműködni az utánpótlás fejlesztésében. Aki Magyarországon komoly szakember – a komolyságnak szintjei vannak –, annak a véleményét, túl a hivatalos formákon, ki fogjuk kérni.

Újságírói kérdések jönnek.

10.24: Jó lenne vidámabb cikkeket is olvasni, sérelmezi Csányi Sándor. Ezek után személyeskedésbe kezd, folytatja egyes újságírók mosolygós kiosztását.

10.23: Fejlesztettük a női focit és a futsalt is, mondja Csányi.

10.22: 2500 új futballcsapat lett az elmúlt években, vázolja Csányi Sándor a szép jövőt.

10.21: A legtöbb hibát abban követte el az MLSZ, hogy nem koncentrált a gyerekekkel foglalkozó edzők képzésére, fogalmaz most Csányi Sándor.

10.19: Csányi most az újságírókat ekézi, akik nem képesek feldolgozni bizonyos információkat. Aztán a pályafelújítási munkáról beszél.

10.18: Csányi Sándor most Bölöni Lászlóra utalgat, hogy miért nem őt választotta az MLSZ eddig. Bölöniről megemlíti név nélkül, hogy nem tett le programot, de nem is lesz kapitány, nem fogják felkérni erre a feladatra.

10.17: Pintér Attila nem volt olcsó szövetségi kapitány, mondja nevetve Csányi Sándor.

10.16: Folytatódik a szövetségi kapitány kiválasztásának folyamata, tavaszig ráérnek, mondja Csányi Sándor.

10.13: Három tétmeccsen Dárdai Pál lesz a szövetségi kapitány. Ideiglenesen tehát. És másodállásban, mert németországi főállását megtartja Berlinben, a Herthánál.

10.12: Túl nagy volt a játékoskeret, ami nem szűkült. Az első tétmeccsen is szerepelt olyan játékos, aki az összetartáson nem. Pedig az összetartáson épp az lett volna a cél, hogy a keret szűküljön.

10.11: Pintér Attilában nem csalódtunk, mindent megtett, ezt is mondta Csányi Sándor.

10.10: Pintér Attila kommunikációs képességeivel gondok voltak, fogalmaz az MLSZ elnöke.

10.09: Csányi Sándor a bejelentés után indoklásba kezd, hogy a játékosként és korábban edzőként is sikeres Pintér Attilát miért váltják le. Hogy kire, még nem mondják be. Saját felelősségéről is beszélt a kinevezés kapcsán.

10.08: Pintér Attila távozik.

10.07: A szurkolók, állampolgárok nagyon érdeklődnek, az állásfoglalás nem húzható tovább. (Csányi Sándor)

Előzmények

Sajtótájékoztatót hívtak össze a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) budai székházába, ahol döntenek a tegnap meghallgatott Pintér Attila szövetségi kapitány sorsáról.

Több név is van a kalapban Pintér távozása esetére, az egyik az NSO értesülései szerint Dárdai Pálé, a másik – tegnapi infók alapján – László Csabáé.

Az elnökség előzetesen írásban megkapta a szakmai testületek véleményét, és az azokban megfogalmazódó kérdésekkel kapcsolatban szintén meghallgatta az esetlegesen távozó kapitány álláspontját.

A szakvezető eddig öt találkozón irányította a nemzeti együttest, ezeken két-két győzelem és vereség mellett egy döntetlent ért el. Pintér Attila azután került a támadások kereszttüzébe, hogy az egyetlen tétmeccsen, szeptember elején a válogatott 2–1-re kikapott a vendég Észak-Írországtól az Eb-selejtezők rajtján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.