Vereség és súlyos merénylet a futball ellen

Ez volt a kezdet, egyben ez a vég: válogatottunk 2–1-re kikapott a harmatgyenge északírektől.

Ch. Gáll András
2014. 09. 07. 18:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar csapat 400. hazai mérkőzését vívta, vagy inkább, amint azt hamarosan tapasztaltuk, vívódta végig az Üllői úti Groupama Arénában. Pazar stadion, telt ház, remek akusztika, ideális futballidő – minden külső körülmény optimálisnak tűnt. Sőt, a világranglista 95. helyén szerénykedő játszótársról is hamar kiderült, hogy ökölvívónyelven szólva igazi felhozó jellegű ellenfél.

Csakhogy ezt a magyar csapatot valószínűleg senki és semmi nem tudta volna felhozni. Negyedóra elteltével kijelenthettük, hogy aki magától nem rontja el a saját akcióját, az nagy valószínűséggel ziccerbe fog kerülni, mégis komoly helyzet nélkül telt az első játékrész. Így aztán lassacskán az keltette a közönség soraiban a legélénkebb tetszést, amikor a játékvezető spray-vel kijelölte a szabadrúgás és a sorfal helyét. Ezért hívják a németek a bírót újabban Schiedsrichter helyett Spritzrichternek, és Aytekin sporttárs a Bundesligából érkezett. Lám, egy igazi profi.

A találkozó tudósítását ezen a linken találja.

A vendégszektortól eltekintve a publikum is egyre csendesebbé vált, a ferencvárosi B-közép pedig, csakúgy mint a klubmeccseken, ismét távol maradt. A fiúk eszerint talán a stadionra neheztelnek, vagy akár az egész világra. Ezúttal azonban sajnos nem érte őket parányi veszteség sem, mert mindkét fél bántó ügyetlenséggel sanyargatta a labdát és a nézőket. Bár a mieink józan ítélőképességét jelzi, hogy ezért nem is vállaltak semmit, szinte menekültek a lehetőség csírája elől is. A cserék – Priskin, Lovrencsics, Kovács István – legalább némi életet leheltek az addig tetszhalott alakulatba, és Priskin Tamás a 75. percben szöglet utáni, közeli fejessel megszerezte a vezetést.

Az ellenfelet elnézve azt hittük, egyben a győzelmet is, ám a 81. percben védelmünk zongorán kísérte az enyhén szólva nem virtuóz Laffertyt, akinek begurítását McGinn az üres kapuba pofozta. Majd Lafferty a 88. percben még nagyobbat ütött rajtunk, hiszen közelről, fekve beszenvedte a labdát a magyar kapuba.

A gyenge ellenféllel szembeni elképesztő vereségből adódóan harsány fütty mellett „Pintér, takarodj!” kórussal ért véget a vesszőfutás. Már csak az maradt nyitott kérdés, a szövetségi kapitány miként reagál a lelátóról érkezett „javaslatra”.

 

 

Aztán a sajtótájékoztatón kiderült, sehogyan sem. Pintér Attila, nyilván erősen fegyelmezve magát, így igyekezett elemezni az elemezhetetlent: „Sajnálom a szurkolókat, hiszen 1–0-s vezetés után kudarcnak érzem ezt az eredményt. Tíz percet nem lehet emberhátrányban játszani (Lipták Zoltán megsérült a hajrában, és már nem maradt cserelehetőség – a szerk.), tanulni fogunk ebből. Ilyen hibákat nem szabad elkövetni, azt is ki kell elemeznünk, hogy ez a csapat 60-70 perc után elfogy, az ellenfél pedig két adódó lehetőségéből gólt szerzett. Azt azért tisztán kell látni, hogy amíg az ellenfélnél van hét Premier League-játékos, addig nálunk egy sem.”

Ama bizonyos ellenfél azonban így is csupán a FIFA-ranglista 95. helyezettje, míg a magyar válogatott a 34.  Persze nem a vasárnapi produkciója alapján, de Pintér Attilát látva és hallgatva az égszakadás és földindulás egyelőre elmarad.

Az előbbi mondatban az egyelőre szónak megvan a maga jelentősége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.