Újabb őrület az Eb-n: kiesett a vb-döntős!

A szlovákok hetesölő kapusa az őrületbe kergette és kiejtette az Eb-ről a tavaly még vb-döntős szerbeket!

Ch. Gáll András
2014. 12. 13. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha előzetesen bárki azt jósolta volna, hogy az első kör után ez a négy csapat búcsúzik a magyar–horvát közös rendezésű Eb-től, orvosért kiáltunk. Hogy a B csoportból, Debrecenből az ukránok indultak haza, az még rendben van. Hogy az A-ból, Győrből a harmadik évezredben négyszeres világbajnok oroszokat kibillentették a lengyelek, az már a torna szenzációja is lehetne. Ha a C kvartettben, Varasdon nem éppen a társházigazda horvátok rekedtek volna benn. Aztán péntek éjjel, Eszéken következett be a földindulás a D csoportban: kizuhant Szerbia is!
A tavalyi vb-döntős már az első két körben is szárnyaszegetten kézilabdázott, a nyitányon kikapott Montenegrótól, majd a folytatásban a franciáktól úgy, hogy az első félidőben mindössze három gólt volt képes bepréselni. A közvélekedés ezért úgy szólt, az a szerbek szerencséje, hogy a komplett Eb-mezőny leggyengébb csapata, a szlovák is a csoportjukba került, mert nem kérdés, hogy ebben a párosításban fél kézzel is győznek. Mi a magunk részéről csupán egy felkészülési meccs eredményét idéznénk még októberből, Szigetszentmiklósról: Magyarország–Szlovákia 46-23.
Szóval azt hihettük, erről ennyit. Még akkor is, amikor az eszéki találkozó első félidejében a szerbek 3-3-ról elhúztak 8-3-ra, és szünetben is 11-6-ra vezettek. Aztán a szlovákok a folytatásban két 4-0-s rohamot is indítottak, és 16-15-nél fordítottak. Igaz, Damnjanovics már egy percet sem játszott, Lekics sincs százszázalékos állapotban, de a történtekre mindez nem magyarázat: a szerbek mind az öt hetesüket elrontották – a szlovák kapus, Lucia Gubikova négyet védett, az ötödikhez már nem is kellett –, a hajrában már csak a túlsúlyos beállós, Dragana Cvijics tartotta bennük a lelket, ameddig tudta. Ám északi szomszédaink végül így is 23-21-re verték a délieket, ezzel általános döbbenetre továbbjutottak!
Szerb részről éppen Cvijics értékelte legkönyörtelenebbül saját „emberalatti” teljesítményüket: „Szégyen. Egyetlen csapatot sem akarok lebecsülni, de a szlovákoktól kaptunk ki, ezért fel kell tenni magunknak a kérdést, mit kerestünk mi az Eb-n egyáltalán. Mivel töltöttük itt az időnket? Ha ez így marad a jövőben is, nekem nem lesz erőm a folytatáshoz.”
Pedig ha a delejes tekintetű szövetségi kapitányon, Szasa Boskovicson múlik, így marad, legalábbis azzal horkant fel a lemondását firtató kérdésre: „Miért kellene lemondanom? Rio, az olimpia a célunk, most sok volt a sérültünk, nem tudtunk kellőképpen felkészülni.”
Ellentétben a továbbjutókkal. A zágrábi középdöntőben, immár a horvátok és a szerbek nélkül, valószínűleg üresen kongó széksorok előtt, de folytatódik a küzdelem. A franciák 4, a svédek és a hollandok 3, a montenegróiak 2, a szlovákok és a németek 0 ponttal vágnak neki az Eb második fázisának. Amely már nem tartogathat annyi meglepetést, mint az első.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.