Verrasztó megelőzte Hosszút

„Csak a továbbjutás volt most a lényeg, nem akartam sokat kiadni magamból” – mondta Hosszú Katinka.

BLM
2014. 12. 06. 11:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szám selejtezőjében Verrasztó 2:06.93 perccel bizonyult a 45 fős mezőny legjobbjának, a 2:02.13-mal világcsúcstartó Hosszú a harmadik eredmény (2:07.04 p) birtokosaként folytathatja a fináléban. Az „átmeneti bronz” előtt a katari vb-n már öt érmet – három aranyat és két ezüstöt – begyűjtő magyar kiválóság 50 méter háton 26.45 másodperccel – országos csúcsát 35 századnyira megközelítve – a második legjobb idővel lépett tovább a 16-os elődöntőbe.

„Egy picit rosszul vagyok, egy hete küszködök egy kisebb betegséggel, és ezt most, hogy kiúsztam magam, érzem minden porcikámon – idézte Verrasztó Evelynt a Magyar Úszó Szövetség helyszíni beszámolójában. – Tudtam, hogy 2:07 környéke kell a döntőhöz, kicsit jobban is sikerült, de az sejthető, lesznek még csodák délután, és én nem biztos, hogy ehhez még jobban hozzá tudok járulni. Azért megpróbálom, persze.”

Hosszú Katinka elégedett volt a szombat délelőtt történtekkel: „Csak a továbbjutás volt most a lényeg, nem akartam sokat kiadni magamból – mondta. – Már kezdem érezni a lábaimat, ami amúgy nem baj, mert ahhoz inkább hozzá vagyok szokva, hogy kicsit fáradtabban úszom, mint hogy totál frissen fickándozom és csak keresem a vizet magam körül, mint az első nap délelőttjén.”

Biztosan vette a szombat délelőtti akadályt az ifjúsági olimpiai bajnok Szilágyi Liliána (56.94 mp) is, aki a 67 induló közül a hetedik időt úszta 100 méter pillangón, s lett biztos résztvevője az elődöntőnek. Kellemes meglepetéssel szolgált Földházi Dávid is, aki 100 méter vegyesen 11.-ként jutott a legjobb 16 közé, ideje – 53.23 másodperc – alig 12 századdal gyengébb csupán, mint a katari vb-t kihagyó Cseh László magyar csúcsa.

Balszerencsésnek mondhatja ugyanakkor magát Jakabos Zsuzsanna, aki 50 méter gyorson (24.79) éppen kicsúszott az elődöntőből: neki 12 század hiányzott ahhoz, hogy bekerüljön az elődöntősök közé. A 122 indulót felsorakoztató szám másik magyarja, az alig 13 éves Gyurinovics Fanni (25.70) 41. lett. Ugyanebben a pozícióban zárt a szintén 13 esztendős Késely Ajna (29.42) az 50 méter hát selejtezőjében.

A klasszikus férfi sprintszám, a 100 méteres gyorsúszás délelőtti erőpróbája mamutmezőnyt, 152 (!) versenyzőt mozgósított,  és szépen helytállt a 18 éves Holoda Péter, aki 22. lett (48.02). Ugyanitt betegsége miatt nem állhatott rajthoz a 200 méter gyors döntőjében negyedikként végzett Kozma Dominik. Holoda kipróbálta magát 100 méter vegyesen is, ahol a teljes rangsorban a 44. idő (56.30) lett az övé. Horváth Dávid az 50 méter mell selejtezőjében 41. lett (27.77), így az elődöntőt nélküle rendezik.

A vegyescsapatok 4x50 méteres gyorsváltójában nem indult el a magyar válogatott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.