Falun: igazán boldog a norvég élet

Remekelnek a norvégok a svédországi Falunban zajló északi-sívilágbajnokságon. Sífutásban a vasárnap rendezett csapatsprintet.

2015. 02. 22. 15:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pedig a hölgyeknél még csak nem is a legerősebb összeállításban indultak a norvégok. Kimaradt a sportág legnagyobb alakja, a hatszoros olimpiai bajnok Marit Björgen. Első hallásra bizarr húzás, hiszen Björgen megnyerte a vb első számát, az egyéni sprintet, igaz, azt klasszikus, a csapatversenyt pedig szabad stílusban írták ki.

Igen ám, de a norvég klasszis szombaton az üldözéses versenyben, az úgynevezett síatlonban csak hatodikként ért célba, így inkább a pihenésre szavazott. A norvégok nélküle is bivalyerősek voltak Östberg–Falla összeállításban.

A férfiaknál Petter Northug vállalta a duplázást, pontosabban a triplázást. Az egyéni sprintben ő is aranyérmet szerzett, síatlonban viszont csak tizenegyedikként ért célba. Ahogy évek óta mindig, ő vb-ken, olimpiákon az összes számban indul, ezúttal sem döntött másként.

A norvégok mindkét döntőben meglepték a mezőnyt. Csapatsprintben mindkét csapattag három rövid kört teljesít egymást váltva. A hölgyeknél Östberg az ötödik váltásban faképnél hagyta a társakat, Falla már biztos győztesként futotta le a maga utolsó 1,2 kilométerét.

A férfiaknál úgy kezdődött a finálé, mintha 50 kilométer lenne a táv, ám Kro a harmadik körben hirtelen begyújtotta a rakétákat. A norvégok előny az ötödik körben már több mint 15 másodperc volt, ami csapatsprintben teljesen szokatlan.

Befutó emberként Northug már kiengedett, a győzelem persze nem forgott veszélyben. Northug pályafutása tizenegyedik világbajnoki aranyérmét, így a vb-k alapján ő minden idők legeredményesebb férfi sífutója..

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.