Gondban a magyar szövetség, Baku betett nekünk

Az áprilisra tervezett cselgáncs Eb-t júniusban Bakuban az első Európai Játékok keretén belül tartják meg.

2015. 02. 23. 18:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismert, az Európai Judo Szövetség (EJU) elvette Glasgow-tól az Eb rendezési jogát, mert a brit szövetség többszöri figyelmeztetés ellenére olyan szponzori szerződést kötött, mely ellentétes az EJU érdekeivel; ráadásul az esemény jogdíját is elmulasztotta befizetni az előírt határidőre, ami ugyancsak szerződésszegésnek minősül. Az európai szövetség emiatt úgy határozott, hogy az Eb-t a bakui Európai Játékok (EJ) keretében rendezi meg.

Ungvári Miklós igyekszik alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. „A felkészülésemet így természetesen az Európai Játékokhoz igazítom, ott mindenképpen csúcsformában kell lennem, elvégre beleszámít az olimpiai kvalifikációba” – mondta a Mob.hu-nak London ezüstérmese. A jelenleg Düsseldorfban edzőtáborozó dzsúdós hozzátette, az Eb-ken hagyományosan jól szerepel (3-3 arany és ezüst, 1 bronz az eddigi gyűjteménye a kontinenstornákról), és bízik benne, hogy az azeri fővárosban is a minél fényesebb éremért lesz harcban. „Többször jártam már Bakuban, múlt pénteken pedig még Budapesten részt vettem egy azeri gálavacsorán. A szervezők arról számoltak be, hogy az előkészületek rendben haladnak, és én is biztosra veszem: minden adott lesz ahhoz, hogy emlékezetesre sikerüljön az első EJ.”

A 2012-es olimpián bronzérmes, Eb-címvédő Csernoviczki Éva az akkor még csak tervezett változtatásról ekképp nyilatkozott a múlt héten: „Egészen eddig úgy készültünk, hogy nem veszek részt az Európai Játékokon. Ha azonban mégis beleszámít az olimpiai kvalifikációba, mindent újra kell gondolni.”

Bizony, újra kell gondolni, hiszen a magyar szövetség tavaly hatalmas erőfeszítések árán érte el, hogy Grand Prix-versenyt rendezhessünk, s 2014-ben a budapesti GP-t – amelynek a Papp László Sportaréna adott otthont – a tokiói Grand Slam-torna után a második legjobb nemzetközi versenynek szavazták meg a földkerekségen. Akárcsak a tavalyi, úgy az idei verseny is az olimpiai kvalifikációs sorozat része, ahogyan a bakui Eb is. Júniusban azonban két egymást követő héten lesz a két viadal. Mivel az Eb az első kvalifikációs évben lett volna, itt az aranyérem nem 400, hanem csak 200 pontot ér (a jövő évi Eb győzteseinek írnak jóvá 400 pontot), a hazai GP-n ugyanakkor, ami már a második évbe számít bele, 300 pontot hoz a konyhára az első hely.

Így versenyzőinknek érdemesebb lenne a hazai GP-n indulniuk, ugyanakkor az Eb mégiscsak rangosabb viadal. Nagy kérdés, hogy kik azok, akik mindkettőt bevállalják, és az is, hogyan sakkoznak a többi európai nemzet dzsúdósai, hozzánk jönnek-e, vagy Bakuba. A távol-keletieknek mindenesetre nem kell töprengeniük, ők az Európai Játékokon nem léphetnek szőnyegre

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.