Trombózis után nyert tornát a nehézsúlyú magyar

A világ egyik legnagyobb amatőrboksz-tornáján, a Bocskai-emlékversenyen idén három magyar siker született.

Deák Zsigmond
2015. 02. 07. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár 59. alkalommal zajlott Debrecenben a Bocskai István Nemzetközi Ökölvívó Emlékverseny, amely az évek során az amatőr boksz egyik legjelentősebb tornájává nőtte ki magát. Idén három kontinensről húsz ország több mint 140 bunyósa tette tiszteletét, így három kategóriában két csoportban folytak a küzdelmek.

Így történhetett meg, hogy könnyűsúlyban (60 kg) két magyar diadalnak tapsolhatott a lelkes helyi közönség. A junior-Eb-győztes, tavaly pedig már a felnőttek között országos bajnok Gálos Roland szoros meccsen 2-1-re verte a folyamatosan előremozgó ukrán Timur Beljakot. „Játsszál, élvezd a bunyót!” – kiabálta be neki ikertestvére, Viktor, ami néha sikerült is.

„Ez volt a legkeményebb meccsem, pedig előtte a világranglistán hatodik mongolt és az Eb-harmadik litvánt győztem le. Nagyon elfáradtam” – fogalmazott a 19 éves tehetség, majd jegelni kezdte a fájós bal öklét. A 60 kiló másik döntőjében a kétszeres Eb-bronzérmes Varga Miklós látványos szemsérülése ellenére ringbe szállhatott, de érthetően féltette magát, kissé ő is csodálkozott, hogy egyhangúan felülmúlta az egyiptomi Mahmud Abdelát. Az mindenesetre biztos, hogy ő és Gálos még nagyot csatázik a válogatottmezért.

Ami a többi magyar finalistát illeti, Vadász András (64 kg) kikapott a kazah Makszat Zsekszenbitől, főképp azért, mert a mérkőzés második felére elfogyott az ereje. A debreceni Nagy Pétert (81 kg) a horvát Damir Plantic, Harcsa Norbertet (81 kg) a brit Joshua Buatsi verte, Harcsát szintén szemsérülés hátráltatta. „Ha az Eb-n találkozunk, nagyon megverem!” – fogadkozott a fehér turbánt viselő Harcsa, de ahhoz komoly állóképességi javuláson kell átesnie.

Nagy Péter öccse, Nagy Bence (91 kg) alulmaradt a horvát Josip Filipivel szemben, Hegyi Barnabás (75 kg) pedig sérülés miatt nem állt ki.

Akár a torna fénypontjának is mondhatnánk a szupernehézsúlyúak (91+ kg) fináléját, ahol a debreceni születésű Bernáth István a török Ali Demirezennel találkozott. A legnagyobb kategóriához képest kifejezetten sokmozgásos, sokütéses küzdelem alakult ki, amelyben honfitársunk néhány nagyszerű villanásának köszönhetően egyhangú pontozásos győzelmet aratott.

„Tavaly kiszúrtak velem a bírók, most köszönöm nekik, hogy nem. A verseny első meccse volt a legkönnyebb, a másodikon túlságosan törekedtem a kiütésre, most pedig megfájdult a bal vállam, így többet ütöttem a hátsó kézzel” – értékelt Hranek Sándor tanítványa. Hozzátette, a karrierjét sokáig hátráltató trombózis a múlté, két hete tökéletesen egészségesnek nyilvánították. A boksza mellett ez is nagyszerű hír.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.