Kovács–Janics páros: harag nincs, szünet van

Biztosan még nem mondatott ki, ám tényként kell kezelni, amit már a hétvégén megjósolt az MNO: szünetelteti a párost a kettős.

Lipiczky Ágnes
2015. 06. 11. 11:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégi 1. világbajnoki válogatóverseny után pont került egy nagy kérdésre. A szombati K-2 500 méteren a gerincműtétéjéből visszatérő Douchev-Janics Natasa lapátletétele miatt leállt a kétszeres olimpiai bajnok páros, háromszoros olimpiai bajnokunk a miértekről csak annyit tudott mondani: fejben nem készült fel a válogatóra.

Tegyük hozzá, az eredmények alapján is klasszis különbségek mutatkoztak meg a két versenyző között, míg a szülésből visszatérő Kovács Katalin a negyedik helyet szerezte meg K-1 500 méteren, ami – ha most zárnák le a válogatást – csapathajós helyet érne, addig Douchev-Janics csak a nyolcadik lett, s egyik kedvenc számában, 200 egyesben is a harmadik helyen zárt. Vasárnap a parton öniróniával jegyezte meg, hogy ő az egyetlen olyan olimpiai bajnok a mezőnyben, aki még a kisujjával sem érezheti magát a világbajnoki csapatban.

Csütörtökön eldőlt az is, hogy Kovács Katalinnal párosban már biztosan nem fog kvalifikációt szerezni, a két versenyző ugyanis – érthetően – úgy döntött, külön utakon folytatja. „Nem történt semmi különleges. Natasával megbeszéltük, hogy szüneteltetjük a párost. Nem haragszom rá azért, ami ezen a hétvégén történt, egyszerűen csak szeretnék túllépni ezen az ügyön, mert nem akarom az energiáimat arra pazarolni, hogy most megint mi vagyunk a középpontban. Normálisan lezártuk ezt a történetet. Korrektnek tartom, hogy elnézést kért. Most szeretnék az egyesre koncentrálni, amiben úgy érzem, bízhatok. Remélem, hogy a második válogatón is meg tudom ismételni a hétvégi szereplésemet. Természetesen nem zárkózom el egy új pár lehetőségétől sem, de elég szűkös az idő arra, hogy most új egységben gondolkozzam” – mondta Kovács Katalin.

Az első válogató eredményei, a K-1 500 méteren elszenvedett vereség után Kozák Danuta úgy nyilatkozott: mérlegeli azt, hogy párosban is elindul majd a második válogatóversenyen. Kozák korábban már szerepelt Kovács Katalinnal, a 2011-es szegedi világbajnokságon aranyérmesek lettek K-2 200 méteren, és a négyesből is ismeri egymás képességeit a két versenyző.

Hogy Douchev-Janics Natasa miként vélekedik a jövőről? „Az a helyzet, hogy nem vagyok abban a formában, hogy képes legyek a párosra. Kati maximalista, ahogyan én is, de ezen a válogatón rá kellett jönnöm arra, hogy hol a helyem a mezőnyben. Sokat hagytam ki a gerincműtétem miatt, és egy ilyen sérülésből felállni nem ugyanolyan, mintha szülésből térne vissza az ember. Hittem abban, hogy képes leszek jól szerepelni, megcsinálni tisztességesen ezt a versenyt, de jelenleg itt tartok. Össze kell szednem magam, és ha javul a formám, akkor gondolkozhatok párosban, esetleg újra Katiban. Mást nem vihetek bele magammal egy ilyen helyzetbe” – tette hozzá Douchev-Janics Natasa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.