Ortega távozik Veszprémből, horvát edző követheti

Fonyó Károly elnök elmondta, már korábban sem voltak maradéktalanul elégedettek a teljesítményével.

MNO
2015. 09. 21. 9:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai napon a Veszprémi Kézilabda Club szerződést bontott Antonio Carlos Ortega vezetőedzővel, aki így távozik az MVM Veszprém kézilabdacsapatának éléről – olvasható a csapat honlapján. A vezetőedzői pozíciót átmenetileg a korábbi segédező, Javier Sabaté tölti be.

Ortega a Veszprémben töltött három szezonja során a klub történetének egyik legsikeresebb edzője lett. Mindegyik kiírásban magyar bajnokságot és kupát, valamint kétszer szuperkupát nyert együttesével. A Veszprémnek tavaly először sikerült bejutnia a BL-ben a kölni Final Fourba, ahol negyedikként zárt, idén pedig egészen a döntőig menetelt. A SEHA Ligát az előző szezonban megnyerte a Veszprém. Ortegát új szerződése 2017-ig kötötte volna a magyar klubhoz.

A csapat a mostani idény elején a dohai klub-világbajnokságon a második helyen végzett, a BL-t pedig a lengyel Wisla Plock otthonában döntetlennel kezdte szombaton.

Sabaté vezetőedzőként a német Flensburg-Handewitt elleni, szombati hazai BL-meccsen debütál.

A dpa német hírügynökség szerint két korábbi horvát szövetségi kapitány, Lino Cervar és Slavko Goluza – aki játékosként már szerepelt Veszprémben – esélyes a vezetőedzői posztra.

A klub elnöke, Fonyó Károly nyilatkozott az edző távozásának okairól a Telekom Sporthír Szolgálatnak. „Hosszú vívódás után hoztuk meg a nehéz, de szükséges döntést, amit a csapat jövőjének és fejlődésének érdekében nem odázhattunk tovább. Már az elmúlt szezon több nyertes, illetve a sírból visszahozott mérkőzése után felhívtuk a figyelmét Ortegának arra, hogy a csapat teljesítményével a győzelem ellenére sem vagyunk maradéktalanul elégedettek. Abban reménykedtünk, hogy érzékelhetően változik a helyzet. Nem így történt. A katari nem hivatalos klubvilágbajnokságot meg kellett volna nyernünk, illetve nem lett volna szabad elveszíteni a mérkőzés legutolsó perceiben, és ugyanezt kell mondanom a szombati BL-rajtunkról is, amikor a lengyel ellenfelünk kétgólos hátrányát ledolgozva, illetve a hibáinkat kíméletlenül kihasználva nem egészen egy perc leforgása alatt tudott kiegyenlíteni. Ezt egy BL-ezüstérmes csapat nem engedheti meg magának, amelynek játékosállománya idén is tovább erősödött.\"

„Arra kellett felfigyelnünk, hogy megváltozott a viszony a spanyol szakember és a csapat néhány játékosa között, és sajnos nem a kapcsolat előnyére. Nem származik jó abból, ha nem mindig az edző határozza meg a dolgok menetét. Emellett azt is meg kellett állapítanunk, hogy Ortega, akit nagyon jó és tisztességes embernek tartunk, még mindig nem nőtt fel annak a tekintélyes feladatnak a biztos kezű elvégzéséhez, amelyet a világ négy legjobb klubcsapata közé tartozó Veszprém mesterének meggyőző sikerrel kellene megoldania.\"

„Az említett két mérkőzés önmaga helyett beszélt, de úgy is mondhatom, hogy rávilágított a szakmai problémákra. Ismétlem: a klubunk jövője és előrehaladása érdekében hoztuk meg a határozatunkat. Ortega szerepét átmenetileg Javier Sabaté, a másodedző veszi át, ő irányítja a csapatot a szombati Flensburg-Handewitt elleni BL-mérkőzésünkön. Nem titok, hogy máris csaknem fél tucat tekintélyes tudású szakember jelentkezett utódnak, de nekünk is megvan a saját elképzelésünk. A lehető legjobb szakembert fogjuk kiválasztani, aki már letett valami értékeset az asztalra, és akit minden játékosunk respektálni fog\" – mondta Fonyó Károly.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.