Merkel szomorú az olimpia miatt

Angela Merkel német kancellár sajnálja, hogy Hamburg mégsem pályázik a 2024-es nyári olimpiára.

MTI
2015. 11. 30. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Merkel szóvivője, Christiane Wirtz elmondta: a kancellár sajnálatosnak tartja a voksolás végeredményét, de természetesen elfogadja a többség akaratát.

A vasárnapi szavazáson a voksolók 51,6 százaléka ellenezte, hogy Hamburg kandidáljon a 2024-es olimpiára, így Budapest, Los Angeles, Róma és Párizs maradt versenyben.

Wirtz hozzátette: azért tartanak népszavazásokat, hogy kiderüljön, mit akarnak a lakosok, és a hamburgiak most nem akarnak olimpiát.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szerint Hamburg és Németország számára is egy elszalasztott lehetőség, hogy a város mégsem pályázik a 2024-es nyári játékokra. Hétfői közleményében azt írta: a döntést egy olyan időszakban kellett meghozni, amikor Németország a migránsok és menekültek beáramlásával birkózik.

„Ez a helyzet nagy erőfeszítéseket igényel a német kormánytól és a társadalomtól egyaránt, ami széles körben bizonytalanság érzését kelti”

– áll a kommünikében. Hozzátette: a szavazásra hatással lehetettek az aktuális doppingbotrányok és a sportban kialakult korrupciós ügyek.

A hamburgi szavazást követően már csak Budapest, Los Angeles, Párizs és Róma versenyez a rendezésért. A budapesti pályázatról elkészített júniusi megvalósíthatósági tanulmány 774 milliárd forintra becsülte a szükséges befektetés összegét.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2017 szeptemberében, limai kongresszusán választja ki a rendezőt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.