Cseh: Nem értem, mire gondol Katinka

A világbajnok úszó szerint a szövetség támogatja a versenyzőket, és ha akadt is gond, azt meg tudták beszélni.

MNO
2015. 12. 23. 11:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem is nagyon értem, mire gondol Katinka – mondta kedden este Cseh László a TV2 Tények című műsorában, arra a kérdésre, miként kommentálja sporttársa kifakadását.

Az Egyesült Államokból való hazatérése óta őrlődik Hosszú Katinka. Világklasszis úszónk kedd délelőtt sajtótájékoztatót tartott, és az esemény után hosszú írásban fakadt ki a magyar úszósport vezetői ellen. Úgy véli, a szövetség nem ad megfelelő hátteret, mégis elvárja a világszínvonalú eredményeket.

„Személy szerint is sok mindent kaptam azért, hogy jól teljesítsek, ha pedig valami gond volt, leültünk, és meg tudtuk beszélni azokat” – mondta Cseh László, a világ- és Európa-bajnok úszó. Mint kifejtette, a sikeres világbajnoki szereplése mögött álló csapatot nagy részben a szövetség finanszírozta.

Azt is hozzátette, hogy nem érti, miért az ünnepek előtt kellett felhozni a problémákat.

Arra a kérdésre, hogy Katinka kereste-e az úszókat, Cseh László válaszolt, hogy személy szerint őt nem, de azért hozzátette: „meglátjuk, mi lesz ebből”.

A Magyar Úszó Szövetség vezetőségének döntése nyomán személyenként 2-től 12 millió forintig terjedő támogatás adható az éves teljesítményük alapján a sportág honi legjobbjainak. Gyárfás Tamás elnök bejelentette, a másfél hete előkészületben lévő szerződéstervezeteket „karácsonyi ajándékként” szerdán eljuttatták az érintett kiválóságoknak.

A szervezet MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a MÚSZ vezetése úgy döntött, hogy – bár a magyar úszóválogatott legjobbjai több csatornán különböző juttatásokban részesülnek, így a Gerevich-ösztöndíjban, a klubok által biztosított fizetésben, valamint a szponzori támogatásokban – 2016-tól az elmúlt évek világeseményein nagyszerűen teljesítő klasszisoknak kiemelt támogatást nyújt, szerződéses keretek között, melynek éves keretösszege 2-12 millió forint lehet.

„Másfél hete határoztunk arról, hogy megállapodásokat kötünk a válogatott legjobbjaival, elsődlegesen azzal a céllal, hogy így is hozzájáruljunk a nyugodt olimpiai felkészüléshez – mondta Gyárfás Tamás. – A MÚSZ soha nem rendelkezett ilyen erős anyagi háttérrel, mint napjainkban, köszönhetően a kormányzati támogatásnak, a Magyar Olimpiai Bizottságnak, a mind népesebb szövetségi támogatói csapatnak, melynek létszáma a 2017-es világbajnokság közeledtével nyilvánvalóan nőni fog. Lázasan készülünk az előttünk álló budapesti világbajnokságra, épül a gyönyörű uszodakomplexum, hamarosan birtokba vehetjük a technikailag egyedi módon felszerelt Tüske-uszodát, de nem feledkezhetünk meg a lényegről: a kiváló versenyzőkről. Számítunk rájuk mind a medencében, de ugyanúgy a parton is, hiszen csodálatos eredményeik mellett példamutató sportemberi magatartásuk, együttműködésük felbecsülhetetlen érték.”

A szövetség vezetésének döntése alapján az első körben Hosszú Katinka, Cseh László, Gyurta Dániel, Verrasztó Dávid, Kapás Boglárka, Bernek Péter, Jakabos Zsuzsanna, Risztov Éva és Olasz Anna részesülhet a MÚSZ újonnan kezdeményezett támogatásában. Amennyiben a szerződéstervezeteket aláírják az érintettek, akkor január 10-ig hozzá is jutnak a támogatáshoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.