Ipsos: A magyarok hatvan százaléka akar budapesti olimpiát

A magyar lakosság kétharmadát büszkeséggel töltené el, ha Budapest rendezné a 2024-es olimpiát.

MTI
2015. 12. 09. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A személyes megkérdezéssel végzett, az ország felnőtt népességét reprezentáló 1000 fős felmérés szerint a rendezés mellett kétszer annyian elkötelezettek, mint ahányan ellenzik azt (60, illetve 29 százalék, ami 4,8 millió, illetve 2,3 millió főt jelent), és a lakosság mindössze 11 százaléka bizonytalan a 2024-es olimpiarendezést illetően. Az is kiderül az Ipsos kutatásából, hogy a társadalom minden rétegében a támogatók vannak többségben. A diplomások körében háromszoros, a húszas-harmincas korosztályban négyszeres az olimpia híveinek aránya az elutasítókéhoz képest.

A rendezéssel legkevésbé azonosuló csoportok, az idősebbek és alacsonyabb státuszúak körében is több mint másfélszer többen állnak az itthoni olimpia mellett, mint szemben vele (52–30 százalék, illetve 51–29 százalék). Az életkor növekedésével csökken a pozitívan viszonyulók aránya, és ezzel párhuzamosan nő a szkeptikusoké. Az iskolai végzettség emelkedésével egyre elterjedtebb az olimpia rendezésével való azonosulás, és csökken a bizonytalanság.

A fővárosiak valamelyest megosztottabbak a rendezést illetően, mint a vidékiek (60–34 százalék, illetve 61–28 százalék). További jellegzetesség, hogy a társadalom kedvezőtlenebb anyagi helyzetben lévő rétegei, a nyugdíjasok és az alacsony iskolázottságúak körében az átlagosnál jóval nagyobb a bizonytalanság: 20-22 százalékra jellemző.

A felmérés arra is rámutatott, hogy a magyar társadalom kétharmada büszke lenne arra, ha Budapest adna otthont a 2024-es ötkarikás játékoknak, a 18–33 évesek körében az átlagosnál nagyobb az érzelmi azonosulás: 77 százalék válaszolt igennel.

A Fővárosi Közgyűlés elutasította annak lehetőségét, hogy Budapest lakossága népszavazáson döntsön a kérdésben. Jól tette: eddig kevés alkalommal szavaztak olimpiarendezés mellett a kandidáló városok lakosai, és még ez sem garantálta, hogy ott tartsák a játékokat. Ebben a cikkünkben körbejártuk a témát, amelyet interaktív összeállítással is kiegészítettünk.

Viszont helyi népszavazást kezdeményez a budapesti olimpiarendezésről a Vastagbőr blog – közölte keddi számában a Népszabadság a szervezőket idézve. A NO! – Népszavazást az olimpiáról! – elnevezésű kezdeményezés sikeréhez, ha az ötlet túljut a Nemzeti Választási Iroda szűrőjén, 140 ezer aláírást kell összegyűjteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.