Ezt tépte szét Hosszú Katinka

Nincs szó benne arról, hogy a 2017-es világbajnokság arcának kell lennie, csak népszerűsítse az úszást.

B.M.L.
2016. 01. 11. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyszerre két dokumentumot is nyilvánosságra hozott a Magyar Úszó Szövetség. Egyrészt immár megtekinthető az a harminc másodperces film, amelyben a 2017-es budapesti világbajnokságot promotálják. Ebben kizárólag sportolók vállaltak szerepet, olyanok, mint Kásás Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Gyurta Dániel olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, Kormos Villő Európa-bajnoki bronzérmes műugró, valamint a magyar szinkronúszó-válogatott tagjai, akik valamennyien mindennemű ellenszolgáltatás nélkül vállalták a közreműködést. A film a jelenleg is zajló belgrádi vízilabda-Európa-bajnokságon is népszerűsíti a jövő évi eseményt.

A MÚSZ nyilvánosságra hozta azt a formaszerződést is, amelyet Hosszú Katinka a január 6-ai sajtótájékoztatón összetépett. Összesen kilenc úszó – Bernek Péter, Cseh László, Gyurta Dániel, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsa, Kapás Boglárka, Olasz Anna, Risztov Éva, Verrasztó Dávid – kapta ezt meg, benne más és más összegekkel.

Ebből egyértelműen kiderül, hogy a megállapodás nem igényli, hogy bármelyiküknek, így akár Hosszú Katinkának térítésmentesen vagy a felkészülésre szánt összeg fejében a Magyarországon zajló világbajnokság arcának kellene lennie. Az viszont tény, a MÚSZ ezért cserébe annyit kért a szerződő felektől, hogy előzetes egyeztetés után átlagban havi egy alkalommal vállaljanak szerepet az úszás népszerűsítésében, különös tekintettel a 2017. évi vb-re. Ám az a kikötések között szerepelt, hogy a szövetség semmiféle kereskedelmi célú reklámtevékenységre nem kötelezheti a sportolókat. Ugyanakkor az is benne szerepel, ha valamelyik szerződő sportolót dopping- vagy fegyelmi vétségen érik, akkor harminc napon belül a teljes összeget vissza kell utalniuk a szövetség számlájára.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közleményt adott ki a Hosszú Katinka-ügyben, amely reagál Kiss László Nemzeti Sportnak adott interjújára. Az írást tartalmi változtatás nélkül közöljük.

„A Magyar Olimpiai Bizottság örömmel és megnyugvással fogadta a hírt, hogy a legendás mesteredző, a MOB-alkalmazottként dolgozó Kiss László mégis folytatja szövetségi kapitányi munkáját, és pótolhatatlan szaktudásával, tapasztalatával továbbra is segíti a magyar úszók felkészítését a riói olimpiára. A Magyar Olimpiai Bizottság bízik benne, hogy ez a pozitív fordulat csak az első lépés abba az irányba, hogy a Hosszú Katinka és a Magyar Úszó Szövetség között kialakult nem optimális helyzet a sportoló és a szövetség számára is megnyugtató módon rendeződjön.

A Magyar Olimpiai Bizottság vezetése az ügy kipattanása óta azon dolgozik, együttműködésben az érintettekkel, hogy a lehető leghamarabb megszűnjön a feszültség, és konstruktív párbeszéd keretében sikerüljön megoldást találni. Meglepő és elgondolkodtató azonban, hogy ebben a feszültségektől nem mentes időszakban Kiss László Békét akarok című, a Nemzeti Sportnak adott interjújában minden alapot nélkülöző összeesküvés-elméleteket fogalmaz meg, ráadásul a munkáltatójával kapcsolatban.

Bár a Magyar Olimpiai Bizottságnak nincs oka magyarázkodni, azért a tényeket nem árt rögzíteni.

Hosszú Katinka első, december 22-ei évzáró sajtótájékoztatóján is hangsúlyoztuk, hogy a MOB ajtaja mindig minden olimpikon előtt nyitva áll, aki az olimpiai felkészülésével kapcsolatban sajtótájékoztatót kíván tartani. Ez történt december 22-én. Ráadásul a sajtótájékoztatót eredetileg december 15-e 10 órára szervezte Hosszú Katinka csapata, egy 13. kerületi helyszínre (Prémium Apartmanház-konferenciaterem), csak a MOB ünnepi díszgyűlése miatt elhalasztódott. A december 22-ei sajtótájékoztatóhoz a MOB csak a helyszínt biztosította, a szervezésében, a meghívotti lista összeállításában nem vett részt.

A második, január 6-ai sajtótájékoztatóhoz még ennyi köze sem volt a MOB-nak. Szabó Bence főtitkár, bár a szervezők nem hívták meg, a MÚSZ elnökének, Gyárfás Tamásnak a kifejezett kérésére megjelent a sajtótájékoztató végén, és elmondta álláspontját a kialakult helyzettel kapcsolatban. „A MOB tudja, hogy mindent meg kell tennie az ügy mihamarabbi nyugvópontra kerülése érdekében, ez mindannyiunk érdeke. Felelősségünknek érezzük, hogy elősegítsük a megegyezést Hosszú Katinka és a Magyar Úszó Szövetség között. A NOB egyik jelmondata, az Athletes first jegyében a jövőben is megadunk minden támogatást Hosszú Katinka nyugodt és sikeres olimpiai felkészüléséhez, amennyiben a sportoló megfogalmazza, mire van szüksége. Olimpiai bajnokként azt tanácsolom Katinkának, hogy nyolc hónappal az olimpia előtt legyen kicsit önzőbb, és koncentráljon csak magára, a nyugodt és eredményes riói felkészülésére” – nyilatkozta Szabó Bence MOB-főtitkár akkor.

A MOB fontosnak tartja, hogy az egymásra mutogatás és a nyilatkozatcsata helyett az eredeti problémára és a megoldás lehető leggyorsabb megtalálására összpontosítson minden érintett. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Borkai Zsolt a közeljövőben közös találkozót kezdeményez Hosszú Katinkával és Gyárfás Tamással, abban bízva, hogy közvetítésével sikerül kibékíteni a feleket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.