Gyárfás Tamás nem érez politikai nyomást

Meg sem fordult Gyárfás Tamás fejében, hogy a Hosszú Katinka-üggyel őt akarná félreállítani a hatalom.

2016. 01. 08. 8:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Össztűz, ha érti, hogy mire gondolok. Van következő lépés?
– A szerdai nappal lezártnak tekintem az úszószövetség és Hosszú Katinka közötti vitát. Elég volt! Másképp fogalmazok: igaza van Katinkának. Ezt egymással kell tisztáznunk. Remélem, minden fél a megoldást keresi, és nem akar a nyilvánosság előtt szerepelni. Olvastam Szabó Tünde sportállamtitkár asszony levelét, amely a Magyar Úszó Szövetségnek szólt. Egy összejövetelt kezdeményezett, magam is kész vagyok tárgyalóasztalhoz ülni. Én azt akarom, hogy zárjuk le ezt a vitát, mindkét fél vonja le a tanulságokat.

A Hosszú Katinka sajtótájékoztatói óta a támadások kereszttüzében álló Gyárfás Tamást teljesen meglepte Kiss László szövetségi kapitány lemondása. Az úszóelnök úgy véli, jelenleg az a legnagyobb feladat, hogy Hosszú Katinkát és a kapitányt valahogy együtt mentsék meg a magyar úszósport számára. – Amikor beszélni tudtam Kiss Lászlóval, elárulta nekem, azért nem engem hívott először, mert attól tartott, hogy meggyőzöm a maradásról. Elmondta, neki ebből elege van. Fájdalmas, keserű volt a hangja. Természetesen nem nyugszom bele a szakember döntésébe, hiszen változatlanul szövetségi kapitánynak tartom, egyszersmind a világ legjobb edzőjének, aki mindenkor sikerre vezette a magyar úszósportot, és példátlan eredményekkel büszkélkedhet. Immár két embert kell úgymond visszahódítanunk, hívom Katinkát és hívom Kiss Lászlót, mindkettőre szükség van. Tehát nem vagy Katinkára, vagy Kiss Lászlóra, hanem Katinkára és Kiss Lászlóra – jelentette ki az MTI-nek Gyárfás Tamás.

– Shane Tusup eddig mit tett le az asztalra? – a Kiss Lászlóval készített interjúnkat itt olvashatja.

– Shane Tusupot és Hosszú Katinkát egy kalap alá veszi?
– Igen, házaspárok, akik edző-tanítvány viszonyban léteznek. Nem tudom elképzelni, hogy másképp döntsenek bizonyos kérdésekben. A két embert együtt akarom kezelni, a megoldást együtt kell megtalálnunk. Az a feladatom, hogy sok millió magyar embert boldogsághoz segítsem. Katinka továbbra is magyar színekben kíván versenyezni a mi nagy örömünkre.

– Érzi a sportpolitika támogatását?
– Nem akarok ez ügyben megnyilvánulni, én kizárom ezt mint lehetséges problémát.

– Akkor nem is hallott arról, hogy esetleg a hatalom mást képzel el ön helyett az úszószövetség élén?
– Nem érzékeltem ilyet.

– Tehát bírja az Orbán-kormány támogatását?
– Igen. Eddig mindent megkaptam, a magyar úszósport még soha ennyi támogatást nem kapott: uszodák épülnek, világbajnokságot rendezünk. Szóval nem érzem azt, hogy ne kapnék elegendő támogatást. Nem éreztem, hogy

–  a személye akadály volna.
– Nem érzem azt, hogy akadály volnék. Ha a helyzet változik, akkor levonom a tanulságokat. Amíg vállalni kell a kötelezettségeimet, addig viszem a tisztséget, de eddig nem érzékeltették velem, hogy ne lenne rám szükség. Persze a politika megfoghatatlan Nem tudom, kire tetszik gondolni. Ha a Fideszre, hát, nem

– Egyébként arra van tippje, hogy Hosszú Katinka miért pont most jött elő a panaszaival?
– Én lezártnak tekintem a Katinka-ügyet, tiszteletben tartom a sajtó érdeklődését, de higgye el, többen kerestek, a legtöbbjüknek nem nyilatkoztam, mert nem érzem azt, hogy ez vinne minket előre. Nyilván minden olyan kérdésben készséggel állok rendelkezésére, ami az úszósportot érinti. Még egyszer hadd mondjam el: én nem érzékeltem azt, hogy a politika másképp kezelne most, mint Katinka bejelentése előtt. A Magyar Úszó Szövetséget 1993 óta vezetem, és még soha nem kapott annyi támogatást, mint most. Ebben nekem fontos kötelezettségeim vannak, de ha bárki úgy érzi, hogy jobban tudja navigálni a magyar úszósportot, mint én, akkor azt tudomásul veszem, és ezt tiszteletben tartom. Eddig ilyen hang nem jutott el hozzám, kicsit úgy érzem magam, mint a megcsalt feleség, aki utoljára tud meg mindent.

– Már csak azt árulja el, hogy volt-e olyan kívánalom a politika részéről, hogy végre tegyen rendet a sportágán belül!
– Szabó Bence MOB-főtitkárral beszéltem, s azóta olvastam a nyilatkozatát is. Ő is mindenre kész, hogy ez a probléma mielőbb megoldódjon. Többször jelezte nekem, büszke arra, amit a magyar úszósport eddig elért. Ő komoly sportember, akinek érdemes adni a szavára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.