Elsöpörheti a felháborodás a vizes vébé plakátjait

A kritikusok ízekre szedték a munkákat, ami, úgy tűnik, a szervezőbizottság ingerküszöbét is elérte.

Gabay Balázs
2016. 04. 11. 15:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig több mint egy éve dőlt el, hogy Magyarország rendezheti a vizes világbajnokságot 2017-ben. A hangos sportdiplomáciai siker nyomán fellobbanó lelkesedést azonban hamar lehűtötte a vébé népszerűsítésére szánt első plakát, amely akkora vihart kavart, hogy a szervezők inkább lemondtak róla. A posztermizéria ezzel azonban nem ért véget: kijöttek az új arculattervek is, melyek az előzőnél is nagyobb felháborodást váltottak ki.

A plakátokat, ahogy a korábbiakat is, Fábián István készítette, aki a Wikiwand.comon olvasható életrajz szerint költő, tervezőgrafikus. Hetilapokba is írt, „több száz könyv és könyvborító grafikai, tipográfiai megoldása, gyűjteményes és egyedi fotóalbumok tervezése, kivitelezése fűződik nevéhez”. A Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB), az európai és a nemzetközi úszószövetségnek is dolgozott, ő tervezte a 2006-os úszó-Eb kabalaállatát, melyet később a 2012-es foci-Eb pályázatán is felhasználtak. A puli egyébként az úszó-vb „próbaplakátján” is szerepelt, kissé átalakítva. Nem árt megjegyezni, hogy a labdarúgó-Eb pályázati bizottságának vezetője is az úszószövetség (MÚSZ) elnöke, Gyárfás Tamás volt. Fábiánt azzal is megvádolták, hogy az Eb-plakátok tervezésénél gyakorlatilag másolta a bükkfürdői fürdő katalógusának arculatát.

Amikor az úszóvébé plakátjai kikerültek a MÚSZ Facebook-oldalára, a laikus és a profibbnak tűnő hozzászólók többsége is szétszedte a munkákat. „Az összes ráhúzott logó layere látszik”, „ilyen apró, szakmaiatlan dolgok, hogy aranymetszés, gondolom, nem izgatták az elkövetőt”, „nekem tűnik úgy, hogy a vízcseppek, a kavargó víz elég igénytelenül lett photoshoppolva”. A hozzászólások szinte kivétel nélkül negatívak, így mi is megkértük vezető grafikusunkat, hogy mondjon véleményt a dizájnról. Az egyik képen Gyurta Dániel, a másikon a pólósok csapatkapitánya, Varga Dániel emelkedik ki a Duna vizéből, a háttérben az Erzsébet híddal illetve a Parlamenttel. Kollégánk szerint a montázsok elkészítésénél a fotók egymásra helyezése teljesen amatőrnek tűnik. A vargás poszternél nem sikerült a játékos és a hátteret adó Országház szín- és fényviszonyait összehangolni, ezért a két kép a feltételezhető szándék ellenére nem szervül eggyé.

Egy másik plakáton a Lánchídról ugrik fejest a Dunába egy úszó. A színkoncepció itt is furcsa: a háttérben látható budai Vár egy része más színű maradt, mint a fotó többi darabja, koncepciót nem látni a döntés mögött.

A plakátokon látható Swimphony felirattal is akad gond. Elsősorban az, hogy a név már foglalt, egy brit iskolai úszóprogram használja, a gyerekek teljesítményét rendezik adatbázisba ezzel az applikációval.

A plakátokkal és dizájnjukkal kapcsolatos kérdéseinket szerettük volna feltenni Gyárfás Tamásnak, az úszók elnökének, de hiába próbálkoztunk, nem reagált hívásainkra. A szövetség kommunikációs vezetőjétől, Csurka Gergelytől aztán úgy értesültünk, ebben az ügyben hiába remélnénk választ Gyárfástól, ugyanis a plakátokkal a vébé szervezéséért felelős Bp2017 Nonprofit Kft. foglalkozik. Szántó Évát, a cég vezetőjét számtalanszor kerestük telefonon, de nem sikerült elérni, így levelet írtunk, melyben egyebek között arról érdeklődtünk, kik és mennyi idő alatt tervezték a plakátokat, érkeztek-e pályázatok, vagy a szövetség házon belül dolgoztatott, és persze a legfontosabb: a sok kritika nyomán lesz-e változtatás.

Hétfőn szerencsénk volt, elértük Szántó Évát, aki udvariasan elhárította érdeklődésünket. Mint mondta, nagyon fontos megbeszélése van, és ebben az ügyben egyébként sem szeretne most mondani semmit. Később sem. Arra a kérdésre, hogy végül is újratervezik-e a plakátokat, kitérő választ adott, annyit azonban elárult, hogy nagyjából egy hét múlva fognak bejelentést tenni az arculati elemeket illetően. Úgy tűnik, a tömeges negatív reakció nem maradt visszhang nélkül, így kíváncsian várjuk, milyen új munkákkal rukkol elő a szervezőbizottság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.