Douchev-Janics Natasa nem hallgat már senkire

Nagy lehetőség előtt áll Douchev-Janics, miután megnyerte a női K-1 200 méter első olimpiai válogatóját.

Lipiczky Ágnes
2016. 05. 13. 17:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háromszoros olimpiai bajnokunknak, Douchev-Janics Natasának nem a hazai menők lettek a riválisai, a második helyre a fiatal Lucz Dóra futott be, akivel a jövő heti duisburgi Világkupán már a riói indulás jogáért meccselhet.

Tavaly még jobbra is, balra is tipródott Douchev-Janics Natasa. Háromszoros olimpiai bajnokunk gerincműtétjét követően csak kereste a helyét a hazai mezőnyben, s noha K-2 200 méteren Homonnai Lucával párosban sikerült kijutnia a milánói világbajnokságra, amelyen ezüstérmet nyert, formája alapján a riói olimpia távoli célnak tűnt számára. Idén azonban közel került az ötkarikás részvételhez, sőt, már jövő hét végén kiderülhet, hogy csapattagságot szerez-e, és ő lesz-e az indulója a rövidebbik olimpiai távnak.

„Bízom benne, hiszen a nemzetközi versenyeken sokkal jobb eredményre vagyok képes. Nem tudom, miért. Általában külföldön nem izgulok annyira, mint itthon, a hazai mezőnyben” – mondta Douchev-Janics Natasa, akit meglepett, hogy a hazai menők, így a tavaly ebben a számban olimpiai kvótát szerző Vad Ninetta, Kárász Anna vagy Fazekas-Zur Krisztina a dobogó közelébe se kerültek ebben a versenyszámban.

„Hogy miért? Igazán nem tudom. Viszont a fiatalok nagyon jöttek. A harmadik helyezett Hagymási Réka meglepetést okozott, a második helyezett Lucz Dórit azonban már régóta figyelem, tudtam, hogy érdemes számolni vele”

– folytatta a versenyző, aki a K-2 500 méter döntője és Fazekas-Zur Krisztinával elért hetedik helye után rendesen le volt törve. „Még ma sem tudtam elengedni azt a számot, a kétszázas futam előtt is arról beszéltem, mert az edzések alapján tényleg úgy tűnt, lehet keresnivalónk Krisztával. Hogy a folytatásban mi lesz? Nem tudom, erről még nem beszélgettünk” – mondta a versenyző, akit feldob, hogy már májusban olimpiai indulási jogot szerezhet. Kijelentette:

„Nem véletlenül feküdtünk rá a kétszáz méterre. A műtött derekam jobban bírja ezt a számot és az edzések is azt mutatták, ez a helyes irány. Az elmúlt években sokan sokfélét beszéltek nekem. Rájöttem, hogy nem kell foglalkozni mások véleményével, csak a saját megérzéseimmel. Ez a siker is azt mutatja.”

A válogató zárónapján férfi C-1 200 méteren mindössze 18 ezreddel nyert a riói tesztverseny után megbetegedő, a felkészülést éppen ezért később kezdő Hajdu Jonatán a győri Nagy Péter előtt, míg a hölgyek ugyanezen számában Lakatos Zsanett diadalmaskodott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.