Nagyon készül Rióra az „új Egerszegi”

Hosszú Katinkán is múlik, mely számokban áll rajthoz a 14 éves gyorsúszó-specialista.

BuL
2016. 05. 05. 2:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élete eddigi három legnagyobb kihívása előtt áll Késely Ajna, aki már két esztendeje nyerni tudott az úszók országos felnőttbajnokságán – akárcsak Egerszegi Krisztina. Jövő héttől először a londoni Eb-n lesz csapatújonc, júliusban az eggyel fiatalabbak, de még mindig nála korosabbak hódmezővásárhelyi Eb-jén úszik, augusztusban Rióban pedig az olimpián is bemutatkozhat a magyar úszósport kivételes tehetsége, Turi György kőbányai tanítványa. Specialitásai a gyorsúszószámok 100-tól 800 méterig.

„A felkészülésem annak ellenére is nagyszerűen sikerült, hogy a bajnokság előtti külföldi edzőtáborunkban megbetegedtem, és ezért Győrben nem is jöttek úgy az eredmények, ahogy Gyuri bácsival szerettük volna” – olvasható nyilatkozata a Magyar Úszó Szövetség honlapján. Úgy érzi, hihetetlenül sokat erősödött egy év alatt, már nem is 50, hanem 57 kilogramm. „Szerencsére nincs mit ledolgozom, mert a többlet csupa minőségi izom. Azért az étrendemre így is jobban kell ügyelnem” – részletezte Késely Ajna, hozzátéve, hogy a „felnőtté válás” nem egyszerű korszakát éli, miközben a tanulásban sem szeretne lemaradni.

Az úszó tízéves kora óta döntögeti a korosztályos csúcsokat, ez is hozzájárult ahhoz, hogy egy idő után az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinának is megakadt a szeme az Isten adta tehetségen. Tavaly decemberben jött el az áttörés karrierjében: olimpiai kvótát érő 4:07,90 perces időt sprintelt 400 gyorson.

„Remélem, hogy még jobbat úszok a londoni Európa-bajnokságon, de az olimpiai szereplésem szempontjából az sem mindegy, hogy Hosszú Katinka 400 gyorson is elindul-e Rióban. Ha nem, talán én következhetek, ha meg nem, akkor még mindig ott a lehetőség a 800-on és a 4×200-as váltóban is” – ecsetelte olimpiai részvételi lehetőségeit Késely Ajna. Az úszó egyéni rekordjával jelenleg biztos európai első az ifjúságiak rangsorában. A riói csapatban lévő jelenlegi viaskodásról az MNO-n itt olvashat részletesebben.

Késely nem titkolja: az idei nyári játékok után még Tokióban, aztán 2024-ben is olimpikon szeretne lenni, természetesen egyre jobb eredményekkel, és már dobogós reményekkel is. Így aztán ő is drukkolhat azért, hogy a magyar olimpiai pályázat sikeres legyen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.