Gyulay Zsolt: 2018-ban jöhet a MotoGP

A Hungaroring szeptemberben az utolsó fillérig visszafizette a nyolc éve felvett banki hiteleket.

B. Molnár László
2016. 09. 23. 9:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégén megint motorbőgéstől lesz hangos a Hungaroring, ugyanis az idei, világversenyektől zsúfolt versenyszezont a német túraautó-bajnokság (DTM) zárja le a mogyoródi pályán. Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint roppant sikeres esztendőn vannak túl, szeptemberben visszafizették a 2008-ban felvett 1,5 milliárd forintos hitelt, és ha minden jól alakul, akkor 2018-ban a gyorsaságimotoros-világbajnokság mezőnye is ellátogat hozzánk.

– A hétvégével lezárul az idei versenyszezon a Hungaroringen. Milyennek értékeli a maguk mögött hagyott hónapokat?
– Kifejezetten jól sikerült az idei szezonunk, és az év legfontosabb versenyén, a Formula 1 magyar nagydíján túlszárnyaltuk az előző évi bevételt. Elkészült az új aszfaltcsík, ráadásul ennek bruttó 750 millió forintos költségét önerőből finanszíroztuk, így nincs más kívánságom, mint hogy szeretnénk ezt a sikeres szezont egy tökéletesen lebonyolított DTM-hétvégével lezárni.

– A versenypályán kívül még egy győzelmet arattak: az utolsó fillérig visszafizették a 2008-ban felvett banki hitelt.
– Így van, szeptember végén már a tulajdoni lapra a tehermentes szót rá lehet írni. A nyolc éve felvett 1,5 milliárd forintból végezték el az akkori jelentős átalakításokat, és egészen idáig nyögtük negyedévente a kamatokat és a részleteket. Tény, hogy korábban, amikor még a magyar állam és az Osterman Kft. volt a tulajdonosa a Hungaroringnek, kétszer is tőkeemelést hajtottunk végre az adósságok rendezése miatt, ám erre azóta nem volt szükség, amióta száz százalékig állami tulajdonba került a pálya. A hitel visszafizetésében az elmúlt négy-öt év nyereséges gazdálkodása játszott főszerepet.

– A jegyeladásokon kívül milyen bevételi forrása van a Hungaroringnek?
– Az időjárási körülményeket figyelembe véve 200-220 napon át értékesítjük a pályát különféle rendezvények számára. Ez mára teljesen beállt, így ezzel a nagyon fontos bevételi forrással is számolhatunk.

– A Formula 1-nek új tulajdonosa van, rengeteg, az eddigi vezetés törekvéseivel teljesen szembemenő elképzelésekkel. Ez befolyásolhatja a magyar nagydíj helyzetét?
– Nem, hiszen 2026-ig szerződésünk van a futamok megrendezésére. Ám a három alappillérben, amelyet az új tulajdonosok mindenképpen szeretnének megváltoztatni – az európai helyszínek helyzetének megerősítése, olcsóbb rendezési költségek és olcsóbb jegyárak – tökéletesen azonosulni tudunk, és teljes mellszélességgel támogatjuk. Ugyanis az olcsó jegyárak miatt még több magyar néző jönne ki F1-futamra, ez mindig is a szívügyünk volt. Nem véletlen, hogy megvalósítottuk például a három napra érvényes 10 ezer forintos jegyet, amelyhez ráadásul utazási kedvezményeket is tudtunk biztosítani.

– Jót tesz majd ez a tulajdonoscsere a sportágnak?
– Szerintem mindenképpen, hiszen az új tulajdonos, a Liberty erős lábakon álló médiacsoport, csak pozitív változásokat hozhat. Sőt, megkockáztatom, az üzleti sikerekhez bőven hozzá fog tenni. Mindez számunkra is nagyon fontos, hiszen nem véletlenül fejlesztjük, modernizáljuk a Hungaroringet – mert ne felejtsük el, az aszfaltozás az első, nagyon fontos lépés volt, ám a fejlesztésnek messze nem lesz még vége.

– Mik ezek a fejlesztések, amelyekre a magyar állam 25 milliárd forintot különített el?
– A főlelátó, a főépület, a bokszutca mindenképpen megérett az újjáépítésre, míg a régi közműveket – csatorna, víz, áram – is ki kell cserélni. Az előbbieken túl, az új beléptetőrendszert is magában foglaló fejlesztések révén, úgynevezett motorizációs látogatóközpont jönne létre, ez az év minden napján nyitva állna: a családoknak különböző, a technikai sportokhoz kapcsolódó rendezvényeket kínálna.

– Lassan nincs olyan év, amikor ne lenne téma a MotoGP Magyarországra hozatala. A motorsport szerelmesei reménykedhetnek abban, hogy a közeljövőben valóság lehet az, hogy Marc Márquez és társai a Hungaroringen?
– A válaszom egyértelműen igen, hiszen megkezdődtek az ez irányú tárgyalások. Miután a pénz megvan rá, így amennyiben a pályacsíkot sikerül átalakítanunk, hogy a motorversenyekre is alkalmas legyen 2017 végére, akkor 2018-ra megpróbáljuk idehozni a gyorsaságimotoros-világbajnokság mezőnyét. Természetesen ehhez is kormányzati támogatásra, garanciára van szükségünk. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter úr igencsak biztatott minket a vele folytatott tárgyalásokon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.