Kapás Boglárka bemerészkedhet Hosszú Katinka felségterületére

Elképzelhető, hogy a gyorsúszószámok mellé felveszi a repertoárba a vegyest vagy a pillangót.

BuL
2016. 09. 13. 10:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

800 méter gyorson óriási egyéni és országos csúccsal (8:16,37), nagy csatában az ezüstért bronzérmet szerzett Kapás Boglárka, az Újpest fiatal úszója a riói olimpián, de 400-on sem adta alább egy negyedik helynél (4:02,37). Amiért ment, azt el is hozta az ötkarikás játékokról, és bár ezt a mondást a legtöbbször tőle halljuk, a Digi Sport televízió kedd reggeli műsorában elárulta, ez Virth Balázs edző szellemi terméke.

– Titkon bíztam benne, hogy akár két érem is összejöhet, a rövidebbik távon is azért indultam, hogy dobogóra állhassak. Nem is kellett sok hozzá, de kárpótol a 800-on összehozott érem.

Kapás 400 és 800 méteren is teljesen kiúszta magát, ezért nincs benne egy szemernyi keserűség sem amiatt, hogy mindkét számban egy kevés hiányzott neki az eggyel jobb helyhez.

– Talán ha 400-on másképpen taktikázom, le tudtam volna hajrázni az amerikai riválist, de emiatt sem vagyok csalódott.

A taktikát az edzői stábbal egyébként előre megbeszélték – főként a fontosabb, 800 méteres megméretés előtt –, felkészülve nem várt eseményekre is a versenyzés közben.

– Okosan kellett kezdeni nagyon, mert Katie Ledecky (8:04,79) az elején megrántotta a mezőnyt. Nem szabadott túl erősen menni, mert akkor nem bírtam volna a végét. Az első 100-on csak a technikámra figyeltem, és utána kezdtem ráállni egy olyan iramra, amelyről tudtam, hogy végig tudom úszni. Számítottam rá, hogy a brit Jazmin Carlin is hasonló iramban megy, vele szemben a hajrá döntött. Úgy tudtam kihozni magamból a legtöbbet, hogy senkire nem figyelek, csak magamra. A levegővételeknél láttam persze, hogy mi történik, de azt próbáltam azonnal elfelejteni.

És hogy mi történt a hajrában „belülről”? Kapás Boglárka a szokásos utolsó 50 méteres hajráját 60-ra nyújtotta, viszont az ezüstrivális Carlin 100 méteres hajrát csinált, ami nagy előnybe hozta őt az utolsó hosszra, Bogi pedig hiába remélte, hogy a májusi Eb-n megvert brit lány elfárad.

A sportoló Ledecky jelenlétét a mezőnyben úgy fogja fel, hogy „az aranyérem már elkelt”, ugyanakkor bízik benne, hogy „a sok munka egyszer meghozza a gyümölcsét”, ő sem állhat hozzá úgy, hogy Ledecky verhetetlen, mert ilyen nincs. Sőt Kapás Boglárka bejelentette azt is, hogy elképzelhető, a gyorsúszószámok mellé felveszi a pillangót vagy a vegyesúszást is, ez azonban még nincs eldöntve.

A sportoló jelenleg még a pihenőidejét tölti, szeptember végén áll újra edzésbe, ez idő alatt pedig például édesapjánál volt Erdélyben, ahol végre délig aludhatott a gyerekkora óta szokásos öt helyett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.