A pillangó vonzza, nem Katie Ledecky

Az úszócsillag feszegeti határait, az úszószövetség helyett a saját egyesületére koncentrál.

2016. 10. 14. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Megérte elindítani a saját úszó­egyesületet?
– Nagyon élvezem, teljesen más úgy lemenni az uszodába, hogy nem csak arra koncentrálok, hogy jól menjen a felkészülésem. Mostanában már átnézek a másik pályára, mert komolyan érdekel, hogy milyen munkát végeznek a fiatalok. Mondanom sem kell, hogy ma már ez is nagyon fontos nekem.

– Látja már az új Hosszú Katinkát?
– Nézegetjük a kicsiket Shane-nel, és többek között azt is megbeszéljük, hogy melyik fiatal kire hasonlít a tapasztalt úszók közül.

– Hány évesekkel foglalkoznak?
– Jellemzően a 10–13 éves korosztály jár hozzánk.

– Tudatosan választották ezt a korcsoportot?
– Ők jelentkeztek a legtöbben, körülbelül hetvenen vannak. Nyilván várható lemorzsolódás az évek során, és kiderül, hogy a sok tehetséges úszó közül ki az, aki vállalja a kemény munkát.

– Toronymagasan vezet, szinte már megnyerte a világkupa-sorozatot. Tizenhárom világkupaérmet nyert Dohában, ezzel beállította a saját rekordját. Fokozható ez?
– Gondolkoztam ezen. Sajnos 50 gyorson nem nyertem érmet.

– Nem szégyelli magát?
– Higgye el, nagyon bosszantó volt. De a viccet félretéve, tudom, hogy lehetne ennél többet is elérni. Én erre törekszem. Már lassan az egész programot végigúszom a világkupa-sorozatban, csak a mell­úszószámokban nem indultam el.

– Mi annak az oka, hogy élénken érdeklődik mostanában a gyors- és a pillangószámok iránt? Igaz, utóbbin régebben is próbálkozott, de a gyors régen szerepelt a repertoárján. Ez hosszú távú vállalás, vagy az motiválja, hogy összemérje az erejét Katie Ledeckyvel?
– Ha lennének is olyan szándékaim, hogy valaha komolyan veszem a gyorsúszást, akkor nem azért lesz, mert együtt szeretnék versenyezni Katie Ledeckyvel. Egyébként ő próbálkozott régebben a vegyesúszó-mezőnyben, szóval, szeretettel várom. A pillangóban látok fantáziát, szerintem még sok van bennem, még mindig én vagyok az Európa-csúcstartó 200 pillangón. Ez az egyetlen szám, amelyben még mindig a cápadresszes időeredményem a jelenleg is érvényes Európa-csúcs, és amelyben 2009 óta nem sikerült megjavítanom az egyéni csúcsomat. Ez nagyon motivál.

– Jövőre úszó-vb Budapesten. Előtte lesz még rövid pályás vb decemberben, de a következő időszak legnagyobb attrakciója a 2017-es úszó-világbajnokság. Mik a tervei?
– Rióban 200 vegyesen nem a legjobb versenyemet úsztam. Győztem, de a 2:06.58-as időeredményemmel annyira nem voltam kibékülve, úgy éreztem, hogy ennél jobbat is tudok. A 200 hátban is bőven vannak még tartalékok. Hosszú volt az úszóprogram Rióban, nem csak fizikálisan, inkább mentálisan.

– Láthatunk a világbajnokságot népszerűsítő Hosszú Katinka-plakátokat?
– Meglátjuk…

– Milyen a kapcsolata az úszószövetséggel?
– Én az úszóegyesületemre és a saját felkészülésemre koncentrálok…

– Sokan kérdezik a titokról, hogy mi kell a jobb eredmények eléréséhez?
– Igen, de nincs titok. Én az elvégzett munkában hiszek. Nekem sem volt egyszerű, huszonhét évesen sikerült addig finomítanom a dolgokat, hogy most már azt tudom mondani, teljesen tudatos a felkészülésem. Lehet, hogy jövőre valamit el fogok szúrni, és akkor újra lehet tanulni, alakítani, finomítani az addigiakat. Visszatérve a titokra: nincs recept. Dolgozni kell!

– Boldogabb ember lett olim­piai bajnokként?
– Nem érzem magam többnek, a személyiségem biztos, hogy nem változott az olimpia óta. Nagyon jó érzés, hogy sikerült elérnem a céljaimat. Fontosabbnak érzem, hogy a győzelmeim rengeteget jelentettek itthon az embereknek. Ez akkor tudatosodott bennem, amikor hazajöttem Rió­ból. Az olimpia előtt is éreztem, hogy sokan szeretnek és támogatnak, de teljesen más volt mindezt Rio után megélni.

– Hogy áll az élménybeszámolókkal?
– Sajnos még nem értünk a felkérések végére, nagyon nehéz most mindennek eleget tenni. Ráadásul ott van az egyesület, ami bőven elég elfoglaltságot jelent, de folyamatosan készülünk a versenyekre. Leginkább ezért nem tudtam kimerítő élménybeszámolót adni.

– „Ha olyan nagyok a cél­jaid, hogy mások kinevetik, akkor jó úton jársz!” – írta a Facebookon. Kinevették mostanában?
– Ezt nem szeretném megosztani. A barátaim, a családom ismerik a céljaimat, és persze nekem is vannak olyan céljaim, amelyeken nevetek. De ezzel nincs különösebb gond, előbb-utóbb teljesülnek a céljaim.

– Az Év sportolója választáson nagy küzdelem várható ön és az ötszörös olimpiai aranyérmes Kozák Danuta között. Össze lehet hasonlítani a két teljesítményt?
– Nehéz ügy. A sportolókat és a sportágakat is nagyon nehéz összevetni. Szóval én ezt rábízom a sportújságírókra… (nevet) Természetesen hatalmas megtiszteltetés lenne, ha én nyerném a díjat, de engem a medencében elért teljesítményem sokkal jobban érdekel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.