Gyurta Dániel se szó, se beszéd váltott edzőt

Kedden még a szakmai stáb sem tudta, hogy Gyurtával már nem ülnek össze többet a jövőről beszélgetni.

2016. 10. 22. 2:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Váratlanul érte a közvéleményt a hír tegnap, hogy az UTE olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok úszója, Gyurta Dániel edzőt vált. A riói olimpián 200 méter mellen már az előfutamokban elvérzett versenyző edzői még napokkal ezelőtt is azt tervezgették, hogy november első napjai­ban összeül a Virth Balázs–Kovácshegyi Ferenc–Széles Sándor–Gyurta Dániel négyes, és vázolják az utat, amely elvezeti a sportolót a nagy visszatéréshez a jövő nyári budapesti úszó-világbajnokságon.

Úgy tűnik, már nem lesz miről beszélni, hiszen ezen az úton a férfimell­úszás egyik nagy megújítójával, a Kanadából augusztusban hazatért Nagy Józseffel megy tovább. Ráadásul Gyurta Dániel minden eddiginél keményebben fogalmazott pénteken korábbi trénereiről, de hogy pontosan kiről beszélt, nem árulta el.

– Nem is én váltok edzőt, hanem az edzőm váltott le engem, hiszen nem tudta azokat a feladatokat elvégezni, amelyekre szükségem lett volna a felkészülésem során. Azt hiszem, arra a szakmai tudásra van szükségem, amely Nagy Józsefnek megvan.

A 27 esztendős mellúszó mindazonáltal marad a lilák kötelékében, ahogy közlése szerint a hoppon maradó edzőtrió is. Így a dolgok jelenleg úgy állnak, hogy Virthék nap mint nap látni fogják a Komjádi-uszoda medencepartján, amint egykori tanítványuk tempózik a tíz év kanadai edzősködés után családjával együtt hazahurcolkodó Nagy József utasításai szerint. Ezt az edzői kötelékbe tartozó Széles Sándor is elképzelhetőnek tartja.

– Lehetséges, hogy így lesz, viszont az Újpestben ott van még 80 gyerek, akikre oda kell figyelnünk, hiszen bármikor felbukkanhat egy új tehetség

– mondta megkeresésünkre Széles, akinek nem esnek jól a most történtek. Gyurta riói kudarca után elsőként ő szólalt meg, hogy nem tudja vállalni a felelősséget a felkészülés utolsó hónapjaiért, amikor szerinte letértek az általa elképzelt útról. A váltás tényéről elmondása szerint a péntek reggeli bevásárláskor értesült, amikor odaért a sportnapilapot kínáló standhoz. Az elmúlt napokban, amikor Nagy József hazatelepüléséről cikkezett a sajtó, még csak sejtette, hogy valami történhet. Széles személyesen nem tudta elérni – most már egykori – tanítványát sem telefonon, sem ímélben, és csak remélte, hogy az este fél 7-re jelzett interjújában Gyurta nem robbant ki majd háborút.

– Sok szép eredményt értünk el, de úgy érzem, rossz irányt vett az edző-tanítvány viszony Sanyi bácsival – nevesítette gondját a köztévé műsorában Gyurta, aki azért a köszönetét is kifejezte a trénernek. Megjegyezte ugyanakkor, az olimpia óta nem kereste őt az edző.

Széles úgy tudja, Gyurta Virth Balázzsal kedden beszélt utoljára, de Virth nem említette edzőkollégájának, hogy a november eleji beszélgetés már nem aktuális. A szakember lapunkon keresztül végül sok sikert kívánt Gyurta Dániel­nek, aki akaratereje révén visszatérhet az elitbe a budapesti vb-n. Megérti, hogy Dani új ingerekre vágyik, csak sajnálja, hogy nem azon az úton akar kikecmeregni a most megismétlődött hullámvölgyből, amit a 2004-es athéni olimpia után már egyszer megjártak együtt.

1952-ben született, négy gyermek apja. Edzősködött a Honvédnál, az Egyesült Államokban és Kanadában. Olimpiai bajnok tanítványai voltak: Mike Barrowman (200 m mell, 1992, Barcelona) és Rózsa Norbert (200 m mell, 1996, Atlanta). Barrowmanen kívül a kanadai Annamay Pierce-et is évekig fennálló világcsúcshoz segítette mellúszásban. Úszásban a nemzetközi Hírességek csarnokába is beválasztották 2014-ben, ez az edzőket illető legnagyobb elismerés. 15 év után tért haza idén augusztusban.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.