Czene MÚSZ-elnökként? – „Tudnám vállalni, ha ”

Gyárfás Tamás totális távozása a legfontosabb feltétele, Sós Csabával szívesen dolgozna együtt.

BuL
2016. 11. 29. 11:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aligha ér véget egykönnyen a hazai úszóbotrány: a napokon belül a válogatott társakkal Kanadába repülő Hosszú Katinka a rövid pályás úszóvébére készülve is fenntartja állításait (diktatórikus és elavult az úszószövetség működése) és követelését (Gyárfás Tamás mondjon le), a távozásra szólított szövetségi elnöknek viszont esze ágában sincs felállni székéből. A nyilatkozatok pró és kontra viszont gyűlnek, a lapunk által is hosszabb ideje megszólaltatni kívánt Czene Attila atlantai olimpiai bajnok vegyesúszó, jelenleg a Magyar Szabadidősport-szövetség elnöke a Sport TV-nek nyilatkozva törte meg a csendet, és sokkal tovább ment a megfogalmazást tekintve, mint eddig bármikor. Czene noha eddig is támadta Hargitayt, de azt, hogy az úszók szövetségi kapitánya mindössze Gyárfás Tamás bábja és szócsöve volna, csak most jelentette ki először.

ITT olvashat bővebben!

Úgy látja, a rövid pályás világbajnokság 400 méteres férfivegyesúszás számában sem Hargitay döntött az indulók személyéről – saját korábbi döntését megváltoztatva Gyurta Gergely javára –, hanem az elnök, ahogy az edzőtáborok résztvevői névsorát sem a kapitány szentesíti. Hargitay András kijelentését értelmezve Czene Attila úgy érzi: ha kiderül, hogy Gyárfás szakmai kérdésekbe beleszól, akkor Hargitay azonnali hatállyal lemond. Ugyanakkor ez nem is lenne baj, hiszen szakmai kérdésekbe beleszóló elnöknek Hargitayt Czene még alkalmasnak is tartaná, csak akkor legyen egyértelmű, hogy ilyen viszonyok uralkodnak az úszás háza táján – szorgalmazza Czene, aki megismételte korábbi nyilatkozatát is, miszerint a kapitányi feladatra Sós Csabát, a Testnevelési Egyetem vizes tanszékének vezetőjét alkalmasnak látja.

Czene megtisztelőnek tartja, hogy a médiában több helyütt leírták az ő nevét mint Gyárfás utódjáét, de elutasította, hogy erről szó volna, ugyanakkor halvány utalásokat bizony tett.

– Csak akkor tudnám vállalni ezt a pozíciót, ha a jelenlegi elnök megértené, azzal a habitussal, illetve vezetési stílussal, amelyet ő képvisel, nem jó társadalmi elnök.

Példaként említette Aján Tamást, aki nemzetközi sportvezetőként megértette, hogy itthoni szövetségen belül nem kell pozíciót betöltenie.

– Nagyon sokat tett az úszósportért, és ezt meg is köszönhetjük neki, de tudni kell, hogy az eredmények nélkül ő sem lett volna ilyen sikeres menedzser- és marketingszemléletű emberként, és nem tudott volna vizes vb-t sem Magyarországra hozni – vélekedik Gyárfásról Czene Attila.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.