Gyurta Dániel kiáll Hosszú Katinka mellett

A Hosszú-Gyurta tandemhez csatlakozott Kapás Boglárka. Gyárfás közben jelezte, nem mond le.

G.B.
2016. 11. 16. 12:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk információi szerint Hosszú Katinka egyeztetett Gyurta Dániellel, és utóbbi kiáll a háromszoros olimpiai bajnok mellett a magyar úszás világával kapcsolatos általános kritikai észrevételeiben. Mint kedden megírtuk, Hosszú Katinka Facebook-bejegyzésben bírálta az úszószövetséget, személyesen pedig Gyárfás Tamást, és lemondásra szólította fel az elnököt. A posztban rossz edzéslehetőségeiről ír, és arról, hogy „a legártalmasabb tényezőnek” tartja az elnököt, aki folyamatosan sakkban tart és megfélemlít mindenkit. 2008-ban állítása szerint Gyárfás meg akarta őt győzni, hogy hagyja abba.

Kapás Boglárka is csatlakozott

Olimpiai bronzérmesünk közleményt jelentetett meg, amelyben kijelenti, hogy egyetért Gyurta Dániellel.

A szövetség reakciójában ez utóbbit tagadta, és jelezte, Hosszú komoly támogatásban részesült korábban a MÚSZ-tól, illetve korábbi kívánságait – saját öltöző, videoelemző rendszer – teljesítették, így értetlenül állnak mostani támadás előtt.

Szerda reggel Hargitay András szövetségi kapitány és Csurka Gergely sajtófőnök az M4-en jelezte: férje és edzője, Shane Tusup jelenlététben Hosszú Katinka nem köszön Hargitaynak. Utaltak arra, hogy a tréner irányítja az úszó kommunikációját, őt viszont egyre több hazai és külföldi bírálat éri.

A történet frissebb szereplőjének, Gyurta Dánielnek öccse kapcsán volt konfliktusa a szövetséggel. Gyurta Gergelyt nem engedte két számban elindulni a windsori rövidpályás vb-n a kapitány, mert egy napra esett két olyan versenyszám előfutama, amin az úszó bátyja és apja is felháborodott, ezt jelezték telefonon, illetve személyesen Hargitaynak, aki lapunknak fenyegető hangvételről beszélt. A szövetségi kapitány napokon át kitartott álláspontja mellett, végül feladta, és engedélyt adott az indulásra.

Úgy tűnik, Gyurta Dániel és Hosszú Katinka most összekapaszkodik a parton, ami tovább élezheti a szövetséggel szembeni ellenállást.

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük Gyurta Dániel 24.hu-nak adott nyilatkozatát az ügyben:

„Sajnálatosnak tartom, hogy szeretett sportágam a botrányok miatt rendszeresen címlapon van az utóbbi időben. Hosszú Katinka tegnapi nyilatkozatában sajnos sok olyan meglátás van, ami minden úszó számára ismerős, még ha ezekről nyíltan nem is tudnak beszélni. Az látszik, hogy nincs rend a magyar úszás körül, és a legszomorúbb, hogy az úszók – akikről az egésznek szólnia kellene – látják ennek kárát. A 2017-es vb-re készülve ez különösen ártalmas, hiszen ez a hazai világverseny lehetne nekem és sok sportolótársamnak is karrierünk csúcspontja. Abban tudok bízni, hogy rövid időn belül olyan döntések születnek a sportvezetésben, amelyek ezen a téren változást hoznak, és amelyek a személyes érdekekkel szemben a medencébe csobbanók érdekeit veszik majd figyelembe.”

Az üzenetet Hargitay András szövetségi kapitány szerint azonban a sajtó tévesen interpretálja úgy, hogy Gyurta kiállna Hosszú Katinka mellett. A távirati irodának nyilatkozva azt mondta, a mellúszó maga hívta fel a délután folyamán, hogy nem kíván Katinkával közös álláspontra helyezkedni, csak annyit mondott, hogy, mint az élet bármely területén, az úszósportban is mindig van min javítani, de egyáltalán nem áll szándékában leváltani az elnököt. Hargitay András hozzátette, az olimpiai bajnok mellúszó nem kíván a sajtóban magyarázkodni, de a kapitányt felhatalmazta arra, hogy szavai átértelmezését tisztázza.

A véleményviharba bedobott egy villámot a Strongaa Management is – ehhez a támogatói körhöz tartozik például a novemberi rövid pályás úszóbajnokság legjobb férfiversenyzője, Bernek Péter –, azt téve hozzá az ügyhöz, hogy „a MÚSZ és a versenyzők szakmai-emberi kapcsolatában (…) fedi a valóságot, hogy a szövetség nem tekint egyenrangú partnerként a versenyzőkre. A konstruktív együttműködés nem céljuk, egyeztetni és az általuk elgondolt irányvonaltól eltérni nincsen lehetőség”. Példaként említik Katinka általánosságban megfogalmazott kritikájára, hogy bizony vannak „módszerei” a MÚSZ-nak: „amikor a 2015 decemberében bejelentett, 2016-ra vonatkozó támogatást, amelynek célja a zavartalan riói felkészülés biztosítása lett volna, visszatartották (és tartják a mai napig), egyoldalú, a sportolót kiszolgáltatottá tévő szerződést akarnak aláíratni vele”. Említésük szerint a meg nem nevezett versenyző „a támogatást a mai napig nem kapta meg, a szövetség pedig semmilyen megkeresésre (...) nem reagál, az üggyel nem foglalkozik”.

A délután folyamán lapunk is megszólaltatta Hargitay Andrást, így fogalmazott: amiben Gyurta kiáll Katinka mellett, azok megfoghatatlan dolgok.

Gyurta Dániel szerda este megint posztolt a Facebookon: fenntartja az úszószövetséget is bíráló szerda délutáni nyilatkozatát, egyúttal leszögezi, nincs rászorulva arra, hogy harmadik fél adja a szájába a szavakat.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke nem mond le, még ha ezt keddi nyílt levelében szorgalmazta is a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka. A MÚSZ első embere ezt azon a szerdai sajtótájékoztatón jelentette ki, amelyet eredetileg a decemberi rövidpályás világbajnokság csapathirdetése céljából szerveztek, a médiaeseményen azonban csaknem egy órán keresztül a szövetség és Hosszú Katinka feszült viszonyáról volt szó, igaz, a sajtót maga Gyárfás kérte arra, hogy egyéni interjúkat ezúttal ne készítsenek, minden kérdést a nyilvánosság előtt tegyenek fel.

Gyárfás Tamás kérdésre válaszolva azt mondta, Hosszú Katinka eredményeit a szövetségben nagyon nagyra értékelik, tiszteletben tartják, és minden igényét, kérését teljesíteni igyekeztek. Hozzátette: ezért is érte váratlanul őket az úszónő közleménye. „Megalázó, kínos, de rákényszerülünk a magyarázkodásra, ugyanakkor nincs jogunk megsértődni„ – fogalmazott Gyárfás, aki leszögezte hogy nem mond le, mert kötelezettségei vannak. „Innen is üzenem, Katinkáék nem tudnak úgy megsérteni, hogy emiatt a sportág érdekei háttérbe szoruljanak.”

A MÚSZ-elnök hangsúlyozta, hogy változatlanul a viszony rendezésére törekednek, de „ha nincs kommunikáció, párbeszéd, úgy nehéz„. Egy további kérdésre úgy reagált, hogy nem akar tippelni, mi a mozgatórugója Hosszú Katinka és edző-férje Shane Tusup megnyilatkozásainak, Hosszúék sportágon belüli támogatottságát illetően pedig úgy fogalmazott, előfordulhat, hogy mások is csatlakoznak hozzájuk.

„Egy ilyen úszó, mint amilyen Hosszú Katinka, hatni képes, magával ragadhat másokat is. Mágikus erejű a szava, de a felelőssége is” – jelentette ki.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.