Hosszú Katinka: Gyárfás Tamás mondjon le!

A Magyar Úszó Szövetség elnökét az Iron Lady „a legártalmasabb tényezőnek” tartja, aki folyamatosan sakkban tart mindenkit.

BuL
2016. 11. 15. 16:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyárfás Tamás „utóbbi időben napvilágot látott nyilatkozatai” miatt Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó idejét érezte, hogy megszólaljon; azért most, mert neki minden időben az úszás a legfontosabb, szemében az úszószövetség elnöke most lépett át egy küszöböt, ami mellett már nem megy el szó nélkül.

„Teljes mértékben értetlenül állok Gyárfás Tamás azon nyilatkozatai előtt, miszerint minden a legnagyobb rendben van köztünk. A szövetséggel való viszonyom továbbra is változatlan” – vág a közepébe az Iron Lady. „Gyárfás Tamás volt az első, aki 2008-ban azt mondta, hagyjam abba az úszást és vonuljak vissza. Ha rajta múlik, Magyarország a riói olimpiáról 3 arany- és egy ezüstéremmel kevesebbel tért volna haza” – fogalmaz élesen az Iron Aquatics úszóklub alapítója és első számú versenyzője, aki állítása szerint idén januártól teljes mértékben egyedül, az úszószövetség segítsége nélkül edzett.

Ebben az időszakban megkönnyebbült, a változás pedig szerinte az eredményekben is megmutatkozott.

Katinka tovább megy: a viszony közte és a szövetség közt csak romlott 2015 óta. „Egy év elteltével jóformán ugyanott tartunk, ahol eddig. Az olimpiai felkészülésemet nulla fokban, sokszor zuhogó esőben, kültéri medencében kellett végeznem, és nem én voltam az egyetlen. A feltételek mind a mai napig rosszak, a profi felkészülés körülményei nem biztosítottak sem az uszodában, sem a szárazföldi edzések terén” – mutat rá a konkrét hiányosságokra a világ legjobb úszónője, aki amiatt különösen dühösnek tűnik, hogy a Komjádi felújítása teljesen kiszámíthatatlanná teszi mindenkinek a tervezését, aki az úszók közül oda van kötve – márpedig az Iron Aquatics a Komjádiban dolgozik.

Hosszú Katinka egyenesen hazugságnak titulálja a Magyar Úszó Szövetség részéről, hogy úszósportunk soha nem élt jobb napokat, mert szerinte csak romlik a helyzet.

Elfogadhatatlannak tartja, hogy eredményeivel a szövetség „a sajátjaként dicsekszik, és arra hivatkozik, nélküle nem lenne világversenyek otthona Magyarország”. Hosszú Katinka arra céloz, „az egész rendszer érdekek mentén szerveződik”, ezért azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy Gyárfás arra mutogat, hogy „az úszók nehéz emberek”, mikor a sportolók egy egyértelműen szabályokat mellőző és működésképtelen rendszer ellen emelik fel a szavukat.

Mélységesen felháborítja, hogy „tehetséges, sokat bizonyított, a világ élvonalában lévő úszóknak aggódniuk kell, vajon milyen következményekkel jár, ha hallatják a hangjukat”. De szerinte semmilyen következményekkel nem jár.

„Gyárfás Tamás kizárólag azért ülhet abban a pozícióban, ahol, mert mi hozzuk az eredményeket, és mert az úszóklubok többsége lehetetlen helyzetben van” – feszíti még tovább a húrt az Iron Lady, aki szerint azzal, hogy a szavazások során nyíltan és kézfeltartással döntenek mindenről a szövetségben, elhalkultak az ellenkező hangok.

A sportoló megítélése szerint úszókat és teljes klubokat is sakkban tart a szövetség ígéretekkel és megfélemlítéssel, „a létbizonytalanság megőrzése Gyárfásék számára elengedhetetlenek, (…) azon dolgoznak, hogy elhitessék, a rendszeren kívül nincs élet, hogy semmi sem működhet a szövetség közbenjárása nélkül. Ez egyszerűen nevetséges.”

Hosszú Katinka saját magát tekinti a példának arra, hogy nemcsak, hogy van élet a szövetség után, hanem „akkor van csak igazán”.

Azzal, hogy felemeli a szavát, úgy érzi, minden versenyzőtársáért kiáll, és nem fogja engedni, hogy a sportolókat egymás ellen hangolják.

„Amennyiben Gyárfás Tamásnak valóban fontos a magyar úszás, és olyan elhivatottság van benne a sport iránt, mint ahogy azt állítja, önként távolítsa el a magyar úszásra legártalmasabb tényezőt, önmagát, és mondjon le tisztségéről!”, zárulnak Hosszú Katinka nyílt levelének sorai.

Teljesített ígéretek, panasz Tusupra

A Magyar Úszó Szövetség vezetése – elnök, alelnök, igazgatók, felnőtt és utánpótlás szövetségi kapitányok – értetlenül áll Hosszú Katinka újabb megnyilvánulása előtt. Közleményükben azt írják, mint Kiss Lászlóval a végén, úgy Hargitay András szövetségi kapitánnyal se hajlandó szót váltani Hosszú, annak ellenére, hogy ők megpróbálták rendezni vele a kapcsolatot. Beszerezték az általa kért videóelemző rendszert, a Tüske-uszodában akkor kap edzésidőt, amikor akar, sőt, mint kiemelik, Gyárfás maga járt közre a Vasasnál, hogy Amerikából hazatértekor megfelelő fizetést kapjon, a Porsche Hungáriától gépkocsit kapjon, a Groupama Biztosítóval pedig nagyvonalú szerződést köthessen. Kitérnek rá, Hargitay András meghívta Shane Tusupot az edzőbizottság irányító testületébe – de, Hosszúék válaszra sem méltatták.

Cáfolják, hogy Gyárfás valaha visszavonulást javasolt volna Hosszú Katinkának. Hangsúlyozzák, bár Hosszú és Tusup eredményei önmagukért beszélnek, „számos nemzetközi tekintélyű tisztviselő, versenyrendező egyre több alkalommal panaszkodik az edző viselkedésével kapcsolatban. Az ütközések eredője rendszerint anyagi természetű.”

„Ezen úszócsaládnak megbecsült tagja Hosszú Katinka is, aki igazi ikonná vált remek sikereinek köszönhetően. A Magyar Úszó Szövetség mindezt a legcsekélyebb mértékben sem kívánja beárnyékolni, de a leghatározottabban elutasítja azokat a megnyilvánulásokat, amelyekkel újból és újból szembesülni kénytelen” – zárul a szövetség állásfoglalása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.