Ostábla-nagyhatalom lett Magyarország

Végigvertük a fél világot a backgammon-Eb-n. Mintha Dzsudzsákék döntőbe jutottak volna Franciaországban.

Gabay Balázs
2016. 11. 09. 4:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hallott már a backgammon nevű játékról? Ostábla néven is fut, és mi, magyarok elég jók vagyunk benne. A nemrégiben véget ért Európa-bajnokságról például kis híján érmet hozott haza a magyar válogatott.

A backgammon – miképp az Európa-bajnokságot megjárt, általunk segítségül hívott Kenéz Attila kérésünkre magyarázza – a logikai játékokat a szerencsével kombinálja, pörgős, rengeteg gyors döntést és logikai következtetést igényel. A játék lényege, hogy a 24 háromszögből álló táblán elhelyezett 15 korongunkat minél gyorsabban a saját, úgynevezett szedőterületünkre vigyük és lepakoljuk őket a tábláról. A játék több ezer éves múltra tekint vissza, mezopotámiai, perzsa eredetű.

Bár idehaza teljesen amatőr szinten űzik a sportot, egyre jobb eredményeket érünk el benne. A hétfős magyar csapat úgy vágott neki a a Hamletből ismert kastély tőszomszédságában rendezett 15 csapatos Eb-nek, hogy illene elérni a 8–10. hely valamelyikét. Ehhez képest az alapszakaszban földbe döngöltük Gibraltárt, majd 3:1-gyel elintéztük az osztrákokat és a görögöket is. Utóbbiaknál kis túlzással minden gyerek játssza a backgammont. Ezután jött az igazán nagy falat, a hazai pályán szereplő Dánia. Az ország, ahol iskolai szinten tanítják a játékot, és melynek háromosztályos nemzeti bajnoksága van.

A Mike László (kapitány), dr. Erőss Zoltán Péter, Baranyai János, Veszeli Katalin, Kenéz Attila, Fehér Máté, Ghavrilos Arghyropoulos összeállítású magyar válogatott hatalmas bravúrral rajtuk is átszáguldott (3:1). Végül a címvédő horvátokkal is sikerült döntetlent játszani, és mivel utolsó meccsünkön a norvégokat is elintéztük, megnyertük az alapszakaszt.

Ez nagyjából olyan szintű eredmény, mint ha Dzsudzsák Balázsék a döntőig meneteltek volna nyáron Franciaországban.

„Az elődöntőben választhattunk ellenfelet. Azért döntöttünk az angolok helyett a dánok mellett, mert kaptunk egy fülest, hogy az utasítás szerint nemcsak győzniük kellett ellenünk, de nagyon meg kell verniük bennünket, így komoly nyomás alatt játszottak” – emlékezik vissza Kenéz. Sajnos a taktikázás nem jött be. Bár a későbbi Európa-bajnok dánoktól és a horvátoktól is kikaptunk, így is messze a várakozásokon felül szerepelt a csapat, mely a tavalyi, hazai rendezésű Eb-n 5. hely után megint javítani tudott, 4. lett.

A verseny élő streames közvetítését Gus Hansen pókervilágbajnok kommentálta, aki eredetileg maga is backgammon-játékosként kezdte.

A jó helyezés új lökést is adhat a hazai backgammon-életnek. A játék alapos ismeretéhez nem kell feltétlenül elemző matematikusnak lenni: a válogatott tagjai között akad muzeológus, gazdasági végzettségű, informatikus és biológus is. Elemző szoftverre már futja, viszont érdemes pénzt spórolni, főleg, ha az ember Eb-n vagy vb-n akarja megmutatni magát. Sportági szövetség nem létezik, a Magyar Táblasport Egyesület berkein belül intézik a külföldi versenyekre való eljutást. Az Európa-bajnokságra 1100 euró a nevezési díj, a vébére pedig 3000, plusz utazási és szállásköltségek. Utóbbi már túl sok a magyaroknak. Így maradnak a környékbeli országokban meghirdetett nemzetközi tornák. No, meg a jövő évi izlandi Eb, melyre már most megkezdik a felkészülést ostáblásaink.

Akit érdekel a nemsokára induló magyar backgammon-bajnokság és hogy hogyan lehet oda bekerülni, az itt olvasgathat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.