Bugyibolt és kolbászsütöde a Dagály strandon?

FINA Falu épül a vizes vb helyszínén, de Gyárfás állítja, szállás itt nem lesz.

G.B.
2016. 12. 15. 12:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre hétpecsétes titok, milyen kiszolgáló egység épül a jövő évi vizes vb fő helyszínéül szolgáló Dagály területén. Az úgynevezett FINA Falu pontos funkciója még nem ismert. A Magyar Narancs e heti számában arról ír, hogy megkérdezték a vb szervezőbizottságának társelnökét, létezik-e olyan kitétel, ami kötelezően előírja, hogy a Dagály mellett felépüljön a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) számára egy falu. Gyárfás egyértelmű nemmel válaszolta lapnak, nem hallott ilyenről. Mint elmondta, szálláshelyekre biztosan nincs szükség itt, ugyanis a versenyzőket hotelekben fogják elhelyezni, minden bizonnyal a FINA Budapestre érkező munkatársait is.

Akkor vajon milyen célból húznak fel ide egy viszonylag méretes kiszolgálóteret? A kérdés azért is égető, mert a Dagályt a Fürjes Balázs kormánybiztos által ígértnél korábban (2017 – a szerk.), már 2016 szeptemberében be kellett zárni, mert a strand területén lesz ez a bizonyos falu. Erdős Péter, a Mentsük meg a Dagály fürdőt Facebook-csoport vezetője úgy véli, kereskedelmi kiszolgálóteret, illetve rendezvényhelyszínt akarnak ide a szervezők, „kis túlzással bugyibolt és kolbászsütöde” lesz itt szerinte. A kormány ígéri, hogy később elbontják a nemzetközi szövetség ideiglenes épületeit. Egy civil kezdeményezés korábban kérte, hogy a FINA Falut inkább az épülő gigantikus aréna északi oldalán építsék fel, mert így a strandot tovább lehetett volna a használni, de a kabinet másképp döntött.

A vizes vb projektigazgatója, Fodor Tamás a Dagály felújításának terveiről is tájékoztatta Erdős Pétert. Ezek szerint a megmarad a közfürdő, sőt új 50 méteres és 25-ös medence épül, felújítanak négy másikat, illetve a gőzfürdőt, a szaunát a sportpályát és a játszóteret. A terveket viszont egyelőre hiába kérte a Facebook-csoport vezetője és a lap, Fodor Tamás ebben nem tudott segíteni nekik. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő megerősítette a felújítás tényét, és annyival toldotta meg, hogy a Dagály úszóarénát és a strandot egy fedett átjáró köti majd össze.

A 2017-es vizes világbajnokság összköltsége még nem végleges, a Világgazdaság október végén a kivitelezés költségét 38,5 milliárd forintra tette, más hírek szerint a teljes kiadás ennél milliárdokkal magasabb lesz. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.