A magyar válogatott Pozsonyban győzte le a szlovákot

Az együttes következő találkozója szeptemberben lesz a világcsoport rájátszásában – 1995 óta először.

MTI
2017. 02. 05. 15:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világranglistán 159. magyar játékos pénteken négy szettben legyőzte a 115. Jozef Kovalíkot, szombaton pedig Balázs Attila oldalán párosban is nyert a Martin Klizan, Andrej Martin duó ellen, így a magyarok nagy meglepetésre 2-1-es előnyről várhatták a vasárnapi zárónap két egyes meccsét. A szlovák csapat már három alkalommal is fordítani tudott 1-2-ről, mindháromszor hazai pályán.

A zárónap első mérkőzésén a Davis-kupában 15/6-os győzelmi mérleggel rendelkező Fucsovics és az ATP-rangsorban 36., tavaly Rotterdamban és Hamburgban is tornagyőztes Klizan csapott össze. A 27 éves, szülővárosában szereplő szlovák 16/7-es mutatónál tartott a Davis-kupában.

A jövő héten 25 éves Fucsovics rögtön elvesztette az adogatását (0:3), és mivel a folytatásban bréklabdáig sem jutott el, huszonhét perc alatt odalett az első szett. A második elején a balkezes Klizannak már bréklabdákat kellett hárítania, a várt fordulat viszont csak 3:2-nél következett be, aztán a magyarok legjobbja 5:3-nál a szettért adogatott, melyet kilencedik ászával zárt le. Egy óra egy perc elteltével tehát döntetlenre állt a csata, Fucsovics a második játszmában egyetlen pontot sem vesztett az első szervája után.

Az egyre többet rontó Klizan ismét elbukta adogatását, ám 0:2-ről 3:2-re fordított, majd ismét a magyar brékelt, aztán semmi-negyvenről hozta a szerváját (5:3). Mivel Klizan adogatásai továbbra sem működtek, és bődületes tenyereseiből is jó párat kiütött, egy óra negyvenöt perc játék után Fucsovics került 2-1-es szettelőnybe.

A negyedik felvonásban fej fej mellett haladt a két fél, Klizan küszködött a játékával, Fucsovics pedig szórta a nyerő ütéseket, így jutottak el 5:5-ig. A 19 ásznál tartó magyar semmire hozta a szerváját, aztán sorra jöttek a meccslabdák, a másodikat Klizan egy vonalra ütött második adogatással hárította. A negyediknél viszont már nem volt ilyen szerencséje, így két és fél óra után a magyarok ünnepelhettek a pályán.

Az utolsó egyest már nem játszották le, a pozsonyi hősök jövő héten a budapesti Challenger-tornán lépnek ismét pályára a BOK (volt Syma) Csarnokban.

A magyaroknak volt miért visszavágniuk, ugyanis a két gárda egyetlen, tavaly júliusi mérkőzésén az akkor még Kuhárszky Zoltán vezette gárda 3-0-ra kikapott Budapesten.

Köves Gábor kapitány együttese ezzel továbbjutott, ám a szövetség korábbi tájékoztatásával ellentétben nem az áprilisi holland-bosnyák párharc győztesével találkozik, hanem rögtön a világcsoport szeptemberi rájátszásában vesz részt – 1995 óta először. Ott ellenfele a világcsoport első fordulójában alulmaradt egyik csapat lesz, és annak a csatának a győztese szerepelhet majd jövőre (is) a elitet felvonultató 16-os mezőnyben.

Eredmény:
Szlovákia–Magyarország 1-3
Martin Klizan – Fucsovics Márton 6:3, 3:6, 3:6, 5:7

szombaton játszották:
Martin Klizan, Andrej Martin – Fucsovics Márton, Balázs Attila 3:6, 6:2, 3:6, 7:6 (7-5), 1:6

pénteken játszották:
Martin Klizan – Balázs Attila 6:1, 6:2, 3:6, 6:4
Jozef Kovalík – Fucsovics Márton 2:6, 7:6 (7-4), 3:6, 4:6

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.