„Ha nincs olimpia, továbbra is kigyulladhatnak a metrókocsik”

A BOM elnöke képtelen kijelentést tett Baló György műsorában.

G.B.
2017. 02. 22. 8:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpia támogatói heteken át nem vállalták a nyilvános fellépést, lemondták a vitákon való részvételt, miután a Momentum Mozgalom tagjai az ellenzéki pártok hathatós támogatásával összegyűjtötték a megfelelő számú aláírást az olimpiáról szóló budapesti népszavazáshoz. A kiszivárgott hírek szerint e héttől viszont újra „beleállnak” a disputákba. Ennek első bizonyítékaként Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Olimpiáért Mozgalom elnöke elfogadta az RTL Klub meghívását a Magyarul Balóval című műsorba. Itt a 24.hu cikke szerint sok kérdésben vitába szállt Fekete-Győr Andrással, a Momentum Mozgalom elnökével, abban viszont egyetértettek, hogy inkább egy népszavazás, mint egy visszavont pályázat.

Szalay-Berzeviczy kiemelte, soha nincs megfelelő alkalom egy olimpiára, a nyári játékok előtti fejlesztések ugyanakkor felpörgetnék a gazdaságot. Úgy látja, ez nem egy stadionokról szóló projekt, hanem országépítő. Viszont egyet odaszúrt az ellenzéknek, a pártok ugyanis a Fővárosi Közgyűlésben évekkel ezelőtt még döntő többséggel megszavazták az olimpiai pályázat benyújtását, most ugyanakkor politikai érdekektől vezérelve beálltak a Momentum mögé. Ebben van igazság.

Szalay-Berzeviczy a vita hevében tett egy vállalhatatlan kijelentést is, mely szembemegy a pályázati bizottság korábbi tájékoztatásával is. Azt mondta,

ha nincs olimpia, a hármas metró kocsijai továbbra is kigyulladhatnak.

Ez azért is butaságnak hangzik, mert Tarlós István már jóval a pályázat megszavazása előtt kijelentette, hogy ha nem újítja fel a főváros a hármas vonalat, akkor ő bármikor leállíthatja azt, amennyiben emberi életeket veszélyeztet a működtetés. Másfelől ha a BOM elnöke egy pillantást vetett volna a pályázati bizottság honalapjára, ott pedig megnyitja a kérdések és válaszok fület, a következőket találná:

„a 3-as metró az olimpia rendezési jogának elnyerésétől függetlenül mindenképpen meg fog újulni, 2024-re biztosan, de a tervek szerint már évekkel korábban be fogják fejezni a munkálatokat”.

Vagy lehet, hogy Szalay-Berzeviczy tud valami olyan háttéralkuról, amiről mi nem? Mindenesetre az új kocsikat már hetek óta tesztelik a 3-as vonalon, szóval megijedni nem kell.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.