Szárazföldi reggeli várja Fa Nándort

Sokan éjszakázni kénytelenek Fa Nándor miatt, akinek kalandos lesz az érkezése az erős hullámzás miatt.

2017. 02. 07. 6:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy négyzetrácsos papír fölé görnyedve jól kiszámolták a versenyigazgatóságon, majd világgá is kürtölték: Fa Nándor akár a kedd esti órákban is visszaérhet a franciaországi starthelyre a 8. Vendée Globe földkerülő szóló vitorlásversenyen. A nemzet Nándija ugyanakkor tegnap reggel közölte honlapján, a Spiritofhungary.hu-n vezetett hajónaplóján keresztül: „A mostani haladási és egyéb viszonyok azt mutatják, hogy sokkal inkább 8-án reggel érek be. Nem erőltetem az esti megérkezést, mert ha nem sikerül, az nem jó senkinek.”

A 63 éves, rutinos és a mezőnyben az óvatosabbak közé tartozó magyar vitorlázó ezzel több dologra is utalt. Egyrészt a célterület előterének számító Vizcayai-öbölben – az Atlanti-óceán Franciaország és Spanyolország által ölelt része – a széljárásból egyáltalán nem kalkulálható, kiszámíthatatlan a hullámzás, másrészt éppen az öböl előterébe érkezve érte utol egy nagy kiterjedésű ciklon, amit igyekszik némi déli kerülővel északra elengedni a „kisasszony”, vagyis a saját tervezésű és magyar építésű hajó, a Spirit of Hungary (SoH).

A 14 ezres, zsúfolt, óceánparti település, Les Sables d’Olonne jókora hajókikötője óráról órára telik meg élettel, a SoH-csapat egy hete kiért már, igaz, tőlük tegnap telefonon úgy értesültünk, a versenyközpont a hetedikként beérkezett Louis Burton múlt heti dokkolása után lassacskán kiürült, és csak most nyitott újra, így elég nagy volt a kapkodás bő egy nappal a veterán magyar korrekorder érkezése előtt.

Egy-két szóval még a fogadásról, ami így szerda reggelre várható: sokan éjszakázni kénytelenek Fa Nándor miatt, akinek kalandos lesz az érkezése az erős hullámzás miatt. Ehhez jön még, hogy napok óta nincs száraz és tiszta ruhája sem; érthető, másra sem vágyik, mint egy forró zuhanyra, no és persze hogy feleségét, két lányát és barátait magához ölelhesse a szárazföldön.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.