Életet mentett egy bajai dzsúdós

Csikós László a 9 fokos Dunába ugorva mentett ki egy, a vízben sodródó férfit.

MN
2017. 03. 27. 7:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még múlt kedden kora délután egy férfi sodródott Baján a Dunában, akit a Mogyi Bajai JC dzsúdósa mentett ki. Csikós László – a tavalyi csapatbajnoki bronzérmes alakulat tagja – magát nem kímélve beúszott a kilenc fokos vízbe, és kihúzta a bajba jutott személyt a partra. Az esetről csak most, a hétvégén szerzett tudomást a Judoinfo cselgáncsszakportál. 

– Épp Budapestről jöttem haza kocsival egy továbbképzésről, és lementünk a kikötőbe édesapámhoz, aki ott dolgozik. Nővérem vette észre, hogy a farakodó magasságánál valakit sodor a víz. Először azt hittünk, hogy rosszul lát, de gyorsan kiderült, hogy sajnos nagyon is jól.

Ekkor kiabálni kezdtek a hajósoknak, hogy dobják be a mentőkerekeiket, de nem volt értelme, mert legalább húsz-harminc méterre volt a fuldokló a hajóktól. Valaki értesítette a mentőket, rendőrséget és a tűzoltókat, de a legtöbben csak leblokkoltak a látványon és tanácstalanok voltak. Az illető közben le- és fölmerült a vízben. Kevéssel lejjebb a kikötőben egymás mellett állt két hajó, melyeket épp rakodtak. Csikós felrohant rá, és a bolgár kapitánytól próbálta elkérni a mentőkereket. Nem értette, mit akar a sportoló, de végül egy matróz odaadta neki, amit kér.

– Sajnos a hajóktól is túl messze volt a srác, így nem volt mit tenni: levetkőztem kis gatyára, és a belső hajóról beugrottam a Dunába. Nagyon megijedtem, mert amikor már majdnem odaértem, eltűnt a vízben, és azt hittem mindennek vége. De szerencsére újra felbukkant. Láttam rajta, hogy felpuffadt az arca és a bal szeme is megsérült.

Szemből érkezett hozzá, és odanyújtotta a mentőkarikát, mindketten belekapaszkodtak.

– Közben folyamatosan beszéltem hozzá, hogy tartsam benne a lelket. Végül a betonfal végén a kőhányásnál tudtam kihúzni. Lejött egy munkás segíteni, hogy közösen felvigyük. A fiú azonban inkább le szeretett volna ülni, de nem engedtük. Levettük a vizes pólóját, és a bolgár kapitány adott rá egy szárazat. Hamarosan a tűzoltók is megérkeztek, és ők hoztak neki pokrócot is. Nemsokára a mentősök, és a vízi rendőrök is a helyszínen voltak, és nekem így több dolgom már nem volt – számolt be a hétvégén a Judoinfónak a hős sportember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.