Tévedtek vagy nem mondtak igazat a Duna Arénáról

Fürjes Balázs szerint nem drágult meg a Duna Aréna, a nyolcmilliárdos összeg sosem felelt meg a valóságnak.

MNO
2017. 03. 05. 15:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fürjes Balázs szerint vagy tévedtek, vagy nem mondtak igazat, mikor a beruházás kezdetén 8 milliárd forintosra becsülték a Dagály területén megépült Duna Arénát. „Ezt egy sportvezető mondta, aki soha nem épített még nagy sportlétesítményt, és akinek a beruházással kapcsolatban sincs semmilyen felelőssége, jogosítványa. Az összeg, ha kimondta bárki, a kimondás pillanatában sem felelt meg a valóságnak” – mondta az Indexnek adott interjújában.

Elmondása szerint a legalacsonyabb ajánlat 49 milliárd forint volt, és végül ennyiből is valósult meg a beruházás, ráadásul rekordgyorsasággal. Szerinte lehetne neki örülni, mivel az uszoda bázis lesz a sportnak, és még az Angyalföldet vezető szocialista Tóth József is sikeresnek nevezte az építkezést. „De ha örülnénk, még kiderülne, hogy valamit jól csináltunk. Választásokkal a láthatáron ezt nem mindenki akarja” – tette hozzá Fürjes. Azt viszont ő is elismerte: szégyen, hogy a repteret és a belvárost nem köti össze európai színvonalú kötöttpályás és közúti kapcsolat.

Az olimpiai pályázat volt vezetőjét arról is kérdezték, hogy miért néz ki teljesen másképp az épület, mint a látványterv. Fürjes korábban azt mondta, hogy utóbbi csak blöff volt. Most is megerősítette ezt: elmondta, hogy ha már akkor is vezette volna a projektet, abban a korai szakaszban nem tett volna közzé látványtervet, mivel az úgy készült, hogy nem ismerték pontosan a terepviszonyokat és az adottságokat.

Fürjes Balázs az olimpiai pályázat kapcsán arról beszélt, hogy Budapestnek lett volna esélye a végső döntésnél, mivel a NOB is örült volna, ha egy sikeres budapesti pályázat kinyitja a kaput a közepes méretű városok előtt, és a nemzetközi szövetségek is szerették a magyar beadványt. Ráadásul egy sor fejlesztés és beruházás vidéken valósult volna meg. „Ma kudarcot szenvedtünk, az álom összetört, de a jövőben rejlő lehetőségek számosak” – összegezte véleményét a politikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.