Megemelt taotámogatás, mozgástér a labdásoknak

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy a kormány határozott a sport-taotámogatások ügyében.

Magyar Nemzet
2019. 02. 09. 16:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy a kormány határozott a sport-taotámogatások ügyében. Ennek előzményeként Orbán Viktor találkozott az érintett látványsportágak szövetségi elnökeivel, és rögzítették: a korábbi kormányhatározatban szereplő ötvenmilliárd forint az infrastrukturális fejlesztésekre bőven elegendő, de a működési taotámogatást nem tartalmazza, ezért ezt a keretet 125 milliárd forintra kell emelni.

Mint ismert, a december végén a Magyar Közlönyben megjelent határozatban még az szerepelt, a látványcsapatsport támogatásával összefüggésben a sportfejlesztési programok 2019–2020-as támogatási időszakra jóváhagyott együttes összege nem haladhatja meg az ötvenmilliárd forintot. A tao 2011-es bevezetése óta a két csúcsévnek számító 2016-os és 2017-es évben 113,2, illetve 93,6 milliárd forintnyi támogatást könyvelhettek el a kedvezményezett sportágak, így most ezeket az összegeket felülmúló támogatásra számíthatnak a látványsportágak: a labdarúgás, a kosárlabda, a kézilabda, a vízilabda, a jégkorong és a röplabda.

A félreértések elkerülése érdekében: a taotámogatással a társasági adót fizető cégek bizonyos szervezeteket vagy célok megvalósulását támogathatják úgy, hogy közben még anyagi előnyük is keletkezik a támogatás nyújtásából. Leegyszerűsítve: a cégek kevesebb társasági adót fizetnek az államnak, amely összeg így a támogatott szervezethez kerül, amely azt bizonyos célok megvalósulása érdekében felhasználja.

Az ötvenmilliárdos felső határ tavaly decemberi bevezetésével egy időben más változás is történt, az összeget innentől fogva előre elosztják az egyes sportágak között. A szövetségeknek január 15-ig kellett beadniuk fejlesztési programjukat a sportért felelős Emberi Erőforrások Minisztériu­mának, amelyet tájékoztatniuk kellett arról is, mekkora összeget szeretnének saját sportáguknak az elérhető ötvenmilliárdból. A felosztási arányt a kormány hagyta jóvá, erről február 15-ig értesítették (volna) a sportági szakszövetségeket, még nem tudni, a helyzet a felső korlát 125 milliárdra történő visszaemelésével mennyiben változik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.