Rossz súgókra hallgatott Fucsovics

Sávolt Attila eredményeit nem szabad elvitatni, még az is lehet, hogy egy gyengébb periódus után Fucsovics Márton a régi módszerekhez nyúl, és visszahívja az edzőjét, akivel a múlt héten szakított — állítja Köves Gábor. A Davis-kupa-válogatott kapitánya nem szeret spekulálni, készséggel elhiszi a szakítás okát, csak azt fájlalja, hogy Fucsovics rossz súgókra hallgatott, amikor lemondta a szereplést a Davis-kupa-csapatban.

2019. 03. 12. 12:44
FUCSOVICS Márton; Köves Gábor
A kapitány (jobbra) nem keres bűnbakokat Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– El tud képzelni olyan magyar szakembert, aki szóba jöhet következő edzőjeként?

– Igen, itthon is vannak szakmailag felkészült edzők, korábbi Davis-kupa-játékosok, például Bardóczky Kornél és Kisgyörgy Gergely. De nem szabad elfelejteni, hogy a teniszedző munkája ma már évi 25-30 hét utazással is jár, így az a pár ember, aki szóba jöhet, nem biztos, hogy ezt azonnal tudja vállalni. Főleg úgy, hogy valószínűleg másik munkát kellene feladnia. Minden jel arra vall, hogy Fucsovics Marci külföldi szakember mellett dönt, igaz, nincs könnyű dolga: szezon közben nehéz leakasztani egy elérhető és felkészült edzőt, és az sem biztos, hogy a leendő tréner olyan hatékonyan dolgozik vele, mint Sávolt Attila az elmúlt három évben.

– Napok óta találgatjuk: miért szakadt meg a kapcsolat Fucsovics és Sávolt között?

– Elsősorban talán azért, mert Sávolt nem tudta tovább vállalni azt a rengeteg utazást, lemondást, ami egy top negyvenes játékos melletti edzősködéssel jár.

– Diplomatikus. Anyagi okokat nem is feltételez?

– Nem szeretnék spekulálni, ez távol áll tőlem. Attila valószínűleg nem tudta vállalni, hogy huszonnégy órás szolgálatban álljon. Nehezen tudom elképzelni, hogy egy játékos, akinek fut a szekere, ne tudná magának megengedni, hogy továbbra is megfizesse az edzőjét. Persze az is lehet, hogy nincs igazam.

– Elég valószínűtlen, hogy a karrierje csúcspontján levő tanítványáról hirtelen lemond az edzője, éppen akkor sokall be a rengeteg utazástól, amikor a játékosa a világranglista 31. helyén áll.

– Ha Attila tényleg nem tudta vállalni, hogy mindig a játékosával tartson, akkor én megértem Marcit: teljesen normális elvárás a játékos részéről, hogy ott legyen mellette az edzője. De nem látok bele a lapokba. Talán anyagi jellegű nézetkülönbség is volt a felek között, de hangsúlyozom, kár, hogy megszakadt ez a jól működő szakmai kapcsolat. Ez egyiküknek sem volt az érdeke. Ha Sávolt nem dolgozik együtt Marcival, akkor egyáltalán nem biztos, hogy ő eljutott volna a világranglista 31. helyéig.

A kapitány (jobbra) nem keres bűnbakokat
Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand

– A teniszszövetség (MTSZ) valóban közel 20 millió forintot kínált Fucsovicsnak, hogy a németek elleni meccsre térjen vissza a Davis-kupa-csapatba?

– A Nemzetközi Teniszszövetség a Davis-kupa-szereplésért egy adott összeget folyósít az MTSZ-nek, ennek egy jelentős részét felajánlották Marcinak, és ez a korábbi nézeteltérések ellenére talán elgondolkodtatta, hogy vállalja a szereplést. Marci számtalanszor hangsúlyozta, hogy szeret a hazájáért játszani, vezéregyéniségként fantasztikusan szerepelt a korábbi mérkőzéseken. Sajnos nem szerencsés, ha egy ilyen kaliberű játékost befolyásolnak, hogy ne vállalja a szereplést. Nem tudom Marciról elképzelni, hogy könnyű szívvel, saját magától mondta le a válogatottságot. Még azt sem merem állítani, hogy ez okozott súrlódást közte és az edzője vagy a menedzsere között, bár ez is lehetséges. Hogy ez is közrejátszhatott abban, hogy szakított az edzőjével? Persze, de erre csak Marci tudhatja a választ. Én csak azt tudom, hogy nagy élményről mondott le azzal, hogy nem játszhatott telt ház előtt Zverevvel és Kohlschreiberrel.

– Andy Murray és Amelie Mauresmo többször is újrakezdte az együttműködését. Miért ne lehetne ugyanez Sávolt és Fucsovics között?

– Nem tudom, milyen hangulatban váltak el. Ha nem fut a szekér, és Marcinak vissza kell nyúlnia egy régen bevált formulához, akkor természetesen Sávolt Attila neve újra felvetődhet a jövőben. Zinedine Zidane is edzősködött a Real Madridnál, majd elváltak útjaik, most viszont visszatért Madridba. Szóval miért ne…?

Határozott felszólítás

Lapunk információi szerint Szabó Tünde sportügyekért felelős államtitkár levelet írt a Magyar Teniszszövetség elnökének, Szűcs Lajosnak, amelyben azt kéri, hogy az MTSZ álljon el a Budapestre tervezett füves pályás verseny megrendezésétől, s erről legkésőbb szerdáig tájékoztassa a Nemzetközi Teniszszövetséget, valamint a sportállamtitkárságot. A mostani határozott fellépés új motívum az MTSZ és a sportállamtitkárság kapcsolatában.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.