Cortina a nőket is felvinné

A magyar női jégkorong válogatott nagy lehetőség előtt áll, hiszen az elit létszámát kibővítették tízre, így a divízió I/A-ból idén már két együttes is feljut a legjobbak közé.

2019. 04. 05. 11:54
null
Összhangban a szakvezető és Huszák Alexandra csapatkapitány Fotó: TSH photo Forrás: MJSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Finn vagyok, mint jól tudják, így hát nem szeretem a svédeket, ezért is fontos a mai, első felkészülési mérkőzésünk.” A finneket nem úgy ismerjük, mint a humor bajnokai, Jarmo Tolvanen is jól titkolta eddig eme tulajdonságát, így a magyar felnőtt férfi-jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya annál inkább meglepett bennünket tegnap eme kijelentésével. Aztán persze hozzátette, hogy ő maga is csodálja a svéd hokit, nagyon örül annak, hogy ilyen rangos csapattal mérkőzhetünk meg.

S hogy miért kell hangsúlyozni, hogy férfi és felnőtt? Nos, tegnap a férfi, a női és az U18-as csapat közös sajtótájékoztatót tartott. Régi ismerősök részvételével. A hölgyeknek a korábbi férfi-sikerkapitány, Pat Cortina a szakvezetője, az ifiké pedig egykori játékosa, Svasznek Bence. S ami Tolvanentől meglepetés, az Cortinától szinte elvárás, különös hasonlattal igyekezett megvilágítani a női és a férfi hoki, tágabban a női és a férfi sport, sőt lélek közötti különbséget.

„A minap levágattam a hajam, amire a fiúk ügyet sem vetettek volna, a lányoknak viszont nem hogy feltűnt, még a véleményüket is elmondták. Velük dolgozva nem kell kitalálnom, hogy ki mit gondol, a szemükből mindent pontosan ki lehet olvasni” – jegyezte meg a kanadai–olasz szakember, akinek az irányításával a férfiak 2008-ban Szapporóban feljutottak az A csoportba.

Cortina most a hölgyekkel készül ugyanerre. A magyar válogatott nagy lehetőség előtt áll, hiszen az elit létszámát kibővítették tízre, így a divízió I/A-ból, ahol a mieink szerepelnek, két együttes is feljut a legjobbak közé. A vasárnap kezdődő tornát ráadásul Budapesten, a káposztásmegyeri Jégpalotában rendezik, ahová a minél nagyobb érdeklődés reményében ingyenes a belépés.

Összhangban a szakvezető és Huszák Alexandra csapatkapitány Fotó: MJSZ

A férfiaknál majd csak április 28-án kezdődik a bennünket érintő divízió I/A világbajnokság Asztanában, helyesebben Nur-Szultánban, de már két hete tart a felkészülés. A magyar válogatott hat tesztmeccset játszik, az elsőt mindjárt ma, Svédország ellen a Tüskecsarnokban. A folytatásban kétszer Lengyelországgal mérkőzik meg Miskolcon, aztán Szlovéniával ismét a „Tüskében”, végül Angliába utazik, s ott a házigazda mellett Olaszországgal találkozik.

Tolvanen a mai meccsre ismét formálja a keretet – ketten-hárman jönnek, illetve kimaradnak –, de még ezután is érkezhetnek újabb játékosok, jellemzően a külföldi bajnokságokból.

Az sajnos már hetekkel ezelőtt eldőlt, hogy a pillanatnyilag legértékesebb magyar hokis, Sebők Balázs nem lehet ott a vb-n, sokadik agyrázkódása után ugyanis a kényszerpihenőjét tölti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.