Marco Rose pihentette Szoboszlait

A Salzburg mestere, Marco Rose előszeretettel alkalmazza a rotá­ciót, mert olyan bő az osztrák bajnokcsapat kerete, hogy gond nélkül lehet variálni. Így Szoboszlai Dominik most nem játszott.

Ch. Gáll András (Salzburg)
2019. 05. 13. 15:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy elhanyagolható apróságtól eltekintve elégedettek vagyunk Salzburggal, a világ egyik legaranyosabb kisvárosával – már amennyiben egy 146 ezres település kisvárosnak tekinthető.

Az ékszerdoboz jelző tökéletesen ráillik a Salzach folyó partján épült, kétezer méter magas hegycsúcsok árnyékában megbúvó tartományi székhelyre.

Amikor szálláshelyemről az 1-es busszal megközelítettem a tegnapi Red Bull Salzburg–LASK osztrák bajnoki mérkőzés színhelyét, a Red Bull Arenát, és áthaladtunk a történelmi főtéren, a Makartplatzon, előbb Wolfgang Amadeus Mozart lakóháza mellett haladtunk el, majd a sarkon befordulva emléktábla hirdette: itt született 1803. november 29-én Christian Doppler, a zseniális fizikus.

A stadion pedig nem is épülhetett volna történelmibb környezetben; pár méterre magasodik a Schloss Klessheim, a klessheimi kastély, ahol 1944. március 18-án fogadta Hitler Horthyt. A kormányzó arra próbálta rávenni a Führert, hogy járuljon hozzá a magyar katonák hazahozatalához a keleti frontról, ehelyett Hitler közölte vendégével: tud a kiugrási kísérletről, s odavetette neki, hogy a Wehrmacht másnap megszállja Magyarországot.

E röpke bevezető után jöjjön az „elhanyagolható apróság”: csupán a meccs kezdete előtt egy órával derült ki, amikor megkaptuk az összeállításokat, hogy (képünkön), a Salzburg 18 éves üdvöskéje nemhogy nincs a kezdőben, de Marco Rose vezetőedző még a keretbe sem jelölte.

Kicsit úgy éreztük magunkat, mint az a vőlegény, aki megérkezvén az esküvőre azzal szembesül, hogy a menyasszonya közli, elment a kedve a lagzitól.

Felhívtuk a kétszeres magyar válogatott középpályást, aki szomorúan magyarázta, ő is csak délután tudta meg, hogy ezúttal kimarad, és igazából az okát sem tudja, miért.

Christian Kircher sajtófőnök elmondta, Rose mester előszeretettel alkalmazza a rotá­ciót, különben is olyan bő a bajnokcsapat kerete, hogy gond nélkül lehet variálni.

Igen, bajnokcsapat, mert egy fordulóval ezelőtt már matematikailag is biztossá vált az elsősége, ráadásul a BL-ben a csoportkörben kezdhet.

A sajtófőnök óriási tehetségként jellemezte honfitársunkat, akiből nem hiányzik az önbizalom, sőt még a társainak is adhatna belőle. Ez nem baj, fűzte hozzá Kircher, mert nagy futballista még sohasem lett kishitű játékosból.

Ehhez csak annyit, hogy a sajtószobában a Kronen Zeitung tudósítója egy jelzős szerkezettel jellemezte Szoboszlait: raw diamond, magyarul csiszolatlan gyémánt.

Amúgy a meccset a Salzburg nyerte 2-1-re, de ez bennünket már kevéssé érdekelt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.