Ráijesztene a Fradira az EHF-kupa-győztes Siófok

Változnak az erőviszonyok a női kézilabda-bajnokságban. A világ legjobb csapata, az NB I-ben és a Bajnokok Ligájában is veretlenül menetelő Győr abszolút favorit, a további két dobogós helyen a Ferencváros és az újdonsült EHF-kupa-győztes Siófok osztozhat. Rég nem látott izgalmakat ígér a következő szezon: a második, BL-indulást jelentő helyre bejelentkező Siófok a Fraditól is igazolt, és szakítva az eddigi hagyományokkal, úgy tűnik, magyar játékosokat is hajlandó érdemben foglalkoztatni.

2019. 05. 15. 13:57
BÓDI Bernadett; Hansen, Anne Mette; Pena, Nerea;
Nerea Pena (szemben) a nyáron elköltözik a fővárosból Fotó: MTI/Czagány Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tor Odvar Moen egy év alatt hozzászokott a szemtelen megjegyzésekhez. A norvég szakember tavaly nyáron érkezett a Siófok női kézilabdacsapatához, hogy építsen fel egy nemzetközi szinten is ütőképes alakulatot.

„Két célt fogalmaztunk meg a szezon előtt: lehetőleg minél tovább meneteljünk az EHF-kupában, lehetőség szerint nyerjük meg a sorozatot. Az NB I-ben pedig legyünk ott az első három csapat között, nehezítsük meg a Győr és a Ferencváros dolgát. Ezt sajnos nem sikerült teljesítenünk, hiába győztük le a Fradit idegenben, nem tudtuk őket megelőzni. Na, de majd a következő szezonban…!” – mondta lapunknak Tor Odvar Moen, a Siófok vezetőedzője, akit hazájában nagyra tartanak, a kétezres évek elején ő segítette a későbbi győri sikeredző, Karl Erik Böhn munkáját, és szakmai igazgatóként is dolgozott a KEK-et és Bajnokok Ligáját is nyert Larviknál.

Tavaly nyáron érkezett Magyarországra, Siófokon nemzetközi kompániából kellett csapatot gyúrnia, rendszerint egyetlen magyart sem foglalkoztatott a szezon fontosabb mérkőzésein, az erre vonatkozó szemtelen megjegyzéseket megtanulta kezelni.

„Ha a szabályok lehetővé teszik, hogy ne magyar játékosokkal valósítsuk meg az elképzeléseinket, akkor miért ne alkalmaznánk külföldieket...? Hozzászoktam már a kritikákhoz. De jövőre Tomori Zsuzsanna, Hársfalvi Júlia és Szikora Melinda, azaz minőségi magyar játékosok is nálunk szerepelnek majd.”

Nerea Pena (szemben) a nyáron elköltözik a fővárosból
Fotó: MTI/Czagány Balázs

Meg is érkeztünk a sarkalatos ponthoz: a Siófok közvetlen riválisától, a Ferencvárostól igazolta le Nerea Penát és a már említett kapust, Szikorát, a Győrtől csábította el a háromszoros Bajnokok Ligája-győztes Tomorit. Mi ez, ha nem hadüzenet a két élcsapatnak?

„Természetesen azon vagyunk, hogy a Győr mellett mi legyünk a másik magyar BL-induló. Ez nem is lehet kérdés, komoly ambíciók nélkül hogyan motiváljam a csapatomat?! Nincs más dolgunk, mint elfogadni, hogy EHF-kupa-győztesként a következő szezonban is a második számú kupasorozatban indulunk. Hozzáteszem, a mi csapatunk bőven beférne a legjobb nyolc csapat közé a BL-mezőnyben.”

Na de vajon befér-e a legjobb két magyar női együttes közé? A sorozatban három Bajnokok Ligáját nyerő Győrt befogni majdhogynem lehetetlen küldetés, a Ferencvárost megelőzni nem reménytelen vállalkozás.

Siófokról az említett érkezők mellett Győrbe távozott a csapat esze, a francia világbajnok Estelle Nze Minko és a Bukaresthez a román kapus, Dedu és a román átlövő, Gabriele Perianu.

A Siófokra szerződő Pena és Szikora mellett Bobana Klikovac és Horváth Dóra is távozik a Fraditól, a junior-világbajnok Faluvégi Dorottya Győrbe igazol. A jobbszélső Bánfai Kíra visszatér a kölcsönadás után, rajta kívül a norvég irányító, Emilie Christensen csatlakozik a Ferencvároshoz.

Nehezen lehet elképzelni, hogy a Fradi ölbe tett kézzel nézné végig a Siófok megerősödését, ahogy a biztos anyagi háttérrel rendelkező friss EHF-kupa-győztes megtorpanása is igen valószínűtlennek tűnik.

Rég nem látott izgalmakat ígér az NB I következő szezonja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.