Kvóta még nincs, érmek már vannak

Három versenynap után nem túlzás kijelenteni: mérsékelt siker övezi a mieink szereplését a II. Európai Játékokon, Minszkben.

Magyar Nemzet
2019. 06. 25. 7:08
null
Kerekes Gréta (balra) remekül teljesített Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három versenynap után nem túlzás kijelenteni: mérsékelt siker övezi a magyarok szereplését a II. Európai Játékokon.

A minszki versenyen a hét végén két bronzérmet szerzett a magyar csapat. Ungvári Attila, a 81 kilogrammos dzsúdós harmadik helyéről hétfői lapszámunkban olvashattak. Vasárnap lapzártánk után későn este jött az újabb medália, aminek leginkább a színe volt kérdéses. Kerekes Gréta, a debreceniek fedett pályás világbajnoki ötödik helyezettje 13.16 másodperces idővel megnyerte saját futamát 100 méteres gátfutásban a német, görög, szlovák, ciprusi és svájci riválisa előtt.

Aztán egészen este tízig kellett várnia, hogy a negyedik csoport is befejezze versenyét, és kiderüljön, hányadik helyen zár. Végül a harmadik csoportban versenyző fehérorosz Elvira Herman lett az aranyérmes, az ukrán Hanna Ploticina végzett a második helyen, miután megelőzte a végül bronzérmes Kerekest.

Azt reméltük, hogy a legfényesebb éremre is van esélye Tóth Krisztiánnak, az MTK 90 kilogrammban vb-ezüstérmes cselgáncsozójának, ám a kék-fehérek sportolója kikapott a nyolcaddöntőben az izraeli Li Kochmanntól az Európai Játékok cselgáncstornáján, amely az idei Európa-bajnokság is egyben. A magyarok számára – a már említett bronz mellett – véget értek a cselgáncs Eb egyéni küzdelmei. Ma a vegyescsapatok küzdelmeivel fejeződik be a 68. kontinenstorna a fehérorosz fővárosban, amelyen természetesen a magyar válogatott is indul.

A sportlövő Sidi Péter a nyolcadik helyen jutott be a fináléba a légpuskások versenyében, amelyben tiszta lappal indult a nyolc puskás, akik között Sidivel együtt öten szálltak harcba egy tokiói helyért. A negyvenéves világ- és Európa-bajnok komáromi sportoló a nyolcas döntőben is remekül kezdett, bent maradt az utolsó négy versenyző között.

Kerekes Gréta (balra) remekül teljesített
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Akkor azonban jött egy rosszabb kísérlet, a negyedik hellyel pedig lemaradt a kvótaszerzésről. Csupán az izraeli Szergej Rihtert kellett volna megelőznie, mert a másik két, versenyben maradt riválisának már az Európai Játékok előtt volt kvótája. Így aztán Rihteré lett a Minszkben kiosztott egyetlen olimpiai kvalifikációs pozíció, aki ettől feldobva meg is nyerte a viadalt. „A negyedik hely mindig rossz, mert mindenki érmes szeretne lenni. Én is ezért dolgozom, a következő állomás a riói világkupaverseny, bízom benne, hogy akkor már nekem lesz szerencsém” – nyilatkozta Sidi a Nemzeti Sport helyszíni tudósítójának.

Hétfőn Póta Georgina is befejezte szereplését egyesben az asztalitenisz-versenyben, miután a nyolcaddöntőben négy szettben alulmaradt a svéd Linda Bergströmmel szemben. A magyarok már csak a női csapatversenyben érdekeltek.

A Póta, Pergel Szandra és Madarász Dóra alkotta együttes harmadik kiemeltként a legjobb nyolc között kezd csütörtökön délután, az ellenfele még nem ismert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.