Nem mindennapi körülmények között sorsolták újra a Fradi-Ludogorecet

A botrány után hiába kért bocsánatot az UEFA, a Fradi ezzel nem járt jól.

Juhász Attila
2019. 06. 19. 14:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogyan az kedden kora délután kiderült a magyar bajnok Ferencváros az utóbbi nyolc év összes bolgár bajnokságát megnyerő, kétszeres BL-csoportkörös Ludogorec Razgrad ellen mutatkozik be a labdarúgó Bajnokok ligája selejtezőjében.

Az első hírek még arról szóltak, hogy Sergei Rebrov együttese idegenben kezdheti majd a párharcot, később ez felcserélődött. Mostanra az is kiderült, miért.

Az Origo internetes portál sportrovata még kedden levelet írt az Európai Szövetségnek, melynek kézhezvételét követően az UEFA először csak a sorsolási táblát küldte el nekik, de az éjszaka folyamán megjött a részletes válasz is. Egy biztos, nem mindennapi hiba történt.

Az UEFA illetékese hosszan magyarázza az esetet, és így végül fény derült a történésekre.

A procedúra alkalmából a kiemeltek és a nem kiemelt csapatok táljából egy-egy golyót kell kivenni, és azt a középen álló üres tálba helyezni, majd megkeverni ezeket és sorsolni. A sorsolást végző személy ott követte el a hibát, hogy amikor megfogta a Ludogorec nevét tartalmazó golyót, azt nem tette bele a tálba, hanem úgy tekintette, hogy akkor ebben a golyóban lévő csapat lesz a pályaválasztó.

Magyarul, elmaradt a keverési procedúra.

Ezt a hibát a sorsolást levezető személy sem észlelte. Majd amikor vége lett a teljes sorsolásnak, az azt felügyelő cég – az Ernst and Young – jelezte az UEFA-nak a hibát. Ekkor rövid tanácskozás után úgy döntöttek, hogy a sorsolást meg kell ismételni.

De ezt a nyilvánosság már nem láthatta, mert mindez egy üres teremben zajlott le.

Mindent megismételtek tehát, ekkor már a keverés is megtörtént, majd elsőnek a Fradit húzták ki, tehát így a magyar csapat lett a pályaválasztó ennek a párharcnak az első felvonásán.

A levél végén az UEFA bocsánatot kér mindenkitől, de megjegyzik, hogy mindez a többi csapatra nem volt hatással, csak annyi a változás, hogy a Fradi nem idegenben, hanem hazai pályán kezdi meg a BL-selejtezőt.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy ezzel jól járt volna a magyar bajnokcsapat, hiszen általános gyakorlat, hogy a visszavágót hazai környezetben játszó csapat van kedvezőbb a helyzetben. Emlékezetes, hogy tavaly a MOL Vidi is mindhárom megnyert párharcát idegenben kezdhette.

Az UEFA eredeti angol nyelvű válaszlevele elérhető az Origo portálon.

BL-selejtező: Továbbjutás esetén luxemburgi vagy máltai ellenféllel játszhat a Fradi

Ha a Bajnokok Ligája-selejtező első fordulójában túljut a bolgár Ludogorec együttesén, akkor a luxemburgi Dudelange, vagy a máltai Valletta vár a Ferencváros labdarúgócsapatára a második körben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.