Üstökös a láthatáron

Huszonegy éves ifjú nevétől hangos a magyar öttusa-társadalom. A Trion SC versenyzője, Kardos Bence nyerte hét végén az országos bajnokságot, megelőzve példaképét, a londoni olimpia bronzérmesét, Marosi Ádámot. Kardos mozgalmas nyár elé nézhet: hamarosan a junior-vb-n lesz jelenése, s titkon abban reménykedik, hogy szeptemberben a hazai rendezésű felnőtt-világbajnokságon is érdekelt lesz.

2019. 06. 18. 16:00
null
A Trion SC versenyzője mindenkit maga mögé utasított Fotó: Dömötör Csaba Forrás: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még akkor is hatalmas haditettet hajtott végre a Trion SC huszonegy éves öttusázója az országos bajnokságon, ha tudjuk, hogy az „öregek” közül Demeter Bence nem volt százszázalékos erőállapotban, és Kasza Róbert sem heverte ki teljesen a sérülését. Ez semmit sem von le Kardos Bence érdemei­ből. „Máig nem felejtem el, amikor a 2012-es londoni olimpia alatt szurkoltam Marosi Ádámnak, akit a mai napig az egyik példaképemnek tekintek, és persze nagyon tisztelem Demeter Bencét és Kasza Robit is. Hihetetlen, hogy most ellenük versenyeztem, és sikerült őket megelőznöm” – mondta lapunk érdeklődésére a junior korú fiatalember. Kardos lendületből nyerte meg élete első felnőtt országos bajnokságát. Múlt hétfőn érkezett haza a drzonkówi korosztályos Eb-ről, sok ideje nem maradt a pihenésre. Elmondása szerint nem a fizikai igénybevétel döntött a budapesti ob-n. „Különösebb nyomás nem volt rajtam, megpróbáltam élvezni a versenyt. A vívás nem ment rosszul, 31 asszóból 21-et megnyertem, ez jó alap volt a folytatáshoz.” Kardos remek sorozatot tudhat maga mögött: a junior és az ­U24-es bajnokság után a felnőttek között is a legjobb lett.

A Trion SC versenyzője mindenkit maga mögé utasított
Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba

Kardos sikere „nemzetközivé lehet”: július 7. és 14. között a junior-vb-n folytathatja a remek szereplését. „A mi sportágunkban nem létezik papírforma. Vannak már a felnőttmezőnybe is betört versenyzők, mint például az egyiptomi Ahmed Elgendy, de ők sem mehetnek biztosra. A fizikai számok után könnyen változhat a sorrend.” Tehát nem a szerénység beszél Kardosból, amikor nem ígér újabb érmet. Viszont van, ami motiválja: még kezdő úszóként a fejébe vette, hogy olimpiai bajnok akar lenni. Az úszás már lekerült a napirendről, pontosabban további négy tusával egészült ki, de a motiváció, az ­olimpiai aranyérem nem változott. Ez egyelőre még odébb van, de már nyakunkon a szeptemberi budapesti felnőtt-vb. Legutóbb éppen húsz éve Balogh Gábor nyert hazai rendezésű öttusa-vb-n. „Először is be kell kerülni a csapatba. Életre szóló élmény lenne hazai közönség előtt versenyezni. Felesleges terhet nem szeretnék magamra rakni” – szólt az ifjú reménység.

Egy kiváló junior-vb-s helyezéssel Kardos Bence közelebb kerülhet a nagyokhoz. A csapat-összeállítás Martinek János szövetségi kapitány feladata. Szöul bajnokát kellemes gondok gyötrik.

Bízik a fiatalokban a kapitány

Szokásos félkomoly, pikírt stílusával jellemezte Martinek János szövetségi kapitány Kardos Bence formáját. – Láthatóan kijött a gödörből. Végre értékelhető vívóteljesítménnyel rukkolt elő a junior Európa-bajnokságon, és ennek köszönhette, hogy a második helyen végzett. A lendület kitartott a budapesti országos bajnokságon is. Kíváncsi vagyok, hogy Bence mire lesz képes a júliusi junior-vb-n – közölte a kapitány. Szöul egyéni és csapatbajnoka ma terjeszti az öttusaszövetség elnöksége elé a júliusi felnőtt Eb-re a kiválasztottjait. Információink szerint a névsorban nem szerepel Kardos Bence neve, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudná magát beverekedni a szeptemberi vb-csapatba. „Bízom a fiatalokban, én is fiatalon, 23 évesen nyertem olimpiát” – nyilatkozta sejtelmesen Martinek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.